Shocking: Failliet Cafe Moda sluit online bestellingen

Misschien was het je al opgevallen. Je kunt geen bestellingen meer plaatsen in de online webshop van Cafe Moda. Dat komt omdat de keten op 23 april failliet is verklaard. Dit betekent overigens niet dat je online geen schoenen meer kunt kopen. De online activiteiten van Cafe Moda zitten namelijk in een andere BV. De curator heeft alleen de bestelfunctie afgesloten totdat er meer duidelijkheid is rondom het faillissement.

Het bedrijf werd in 2003 opgericht door het echtpaar Inge Smits en Jan van der Linden. De eerste fysieke winkel opende haar deuren in de Kalverstraat in Amsterdam. In 2009 werd de online winkel uiteindelijk gelanceerd. Cafe Moda verkocht snel wisselende collecties. De focus lag op trendy vrouwenschoenen. Naast een private label-collectie waren er ook young fashion merken waaronder S.Oliver, Bronx en La Strada verkrijgbaar.

Het faillissement komt overigens niet als een verassing. Het schoenenbedrijf had de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Breda en Dortmund al één voor één gesloten. Alle medewerkers zijn inmiddels ontslagen.

Als reden voor het faillissement worden de teruglopende schoenverkopen gegeven. De schoenenbranche heeft het al tijden zwaar. Nederlanders lijken steeds vaker op oude schoenen te lopen in plaats van nieuwe te kopen. Niet alleen Cafe Moda heeft daaronder te lijden. We vinden het overigens wel jammer, maar als de online winkel straks weer open is kunnen shoejunks daar weer terecht.