De geschiedenis van ballerina schoenen

bal·le·ri·na (v; meervoud: ballerina’s) balletdanseres.

In het woordenboek wordt de ballerina nog steeds geassocieerd met een balletdanseres. Toch heeft ballerina de dag van vandaag een hele andere betekenis gekregen in de modewereld dan dat van een danseres. Ballerina’s staan inmiddels voor een bepaald type schoentje en zijn niet weg te denken uit de garderobe van een echte fashionista! Toch hebben ballerina’s ooit een andere betekenis gehad en werden deze schoenen niet alleen gedragen door vrouwen.

De ballerina is geïnspireerd op de balletslipper en is uitgegroeid tot een begrip onder de schoenmode voor de moderne vrouw. De ballerina is een platte schoen met een gesloten neus, laag uitgesneden zodat ze heel veel van de voet laten zien. Vaak heb je bij het dragen van een ballerina, zoals ze dat noemen, een teendecolleté. Ballerina’s zijn hele comfortabele schoenen met een girly uitstraling. Iedere vrouw heeft wel een paar of meerdere in de schoenenkast staan. Gewoon omdat ze geweldig zijn om te dragen en af te wisselen met hakjes en soms vermoeiende killer heels.

Oorsprong

De oorsprong van de ballerina ligt dus in de balletschoen of ballet slipper die speciaal ontworpen werd voor de balletdans. De balletschoen wordt gemaakt van leer, canvas of satijn en heeft een flexibele dunne zool.

De oorsprong van de balletschoen zelf gaat terug tot minstens de 16e eeuw toen ze gedragen werden door zowel vrouwen als mannen. Ze werden toen pompes genoemd. In de 17e en 18e eeuw kwamen schoenen met hakken in zwang, maar in de 19e eeuw won de platte schoen opnieuw terrein.  Zeker toen Audrey Hepburn als voortrekker fungeerde toen ze ballerina’s droeg in de film Funny Face in 1957. Bekende ontwerpers betrekken de ballerina tegenwoordig vast in hun collecties en de ballerina wordt gepresenteerd als ‘vrouwelijk’ of ‘casual’.