Zo schaf je schoenen met de ideale pasvorm aan

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel paren schoenen verkrijgbaar. Toch heb je maar 2 voeten en die zijn verschillend voor jou. Steek er de tijd in om er zeker van te zijn dat de schoenen die je aanschaft goed zijn voor je voeten. Een goede pasvorm is immers belangrijk. Hoe zorg je daarvoor? Lees snel verder voor het antwoord.

Tip 1: Draag je schoenen ’s avonds

Als je schoeisel gewoon een beetje ongemakkelijk zit, probeer ze dan in huis te gebruiken. Vaak kunnen ze door een paar avonden dit te doen ongeveer zo zacht worden dat ze goed aanvoelen.

Laat je voeten rusten

Laat je voeten wel rusten voor je deze techniek probeert, vooral als het buiten warm is of als je die dag veel gewandeld hebt.

Wat te doen met nieuwe schoenen?

Nieuw schoeisel? Probeer alleen op vloerkleden of tapijt oppervlakken te wandelen, zodat je het schoeisel desgewenst nog als nieuw kunt terugbrengen.

Tip 2: Draag dikke sokken

Als de eerste techniek niet werkt, zal deze set wat extra rek toevoegen en de schoenen helpen zich naar je voeten te schikken. Doe een stel dikke sokken aan en maak de schoenen gemakkelijk vast. Probeer daarnaast een föhn gedurende 20 tot 30 sec. tegelijk te gebruiken.

Tip 3: Gebruik een crème voor natuurlijk leer

Het is een goed idee om een conditioner of crème voor natuurlijk leer op de schoenen aan te brengen nadat je deze aanpak hebt gebruikt.

Tip 4: Gebruik een ijskoude zak met ritssluiting

Deze techniek werkt het beste op niet-lederen schoeisel. Vul een zakje met ritssluiting voor een deel met water. Plaats het gedeeltelijk gevulde zakje in je schoen. Probeer het zo te ordenen dat het in de buurt van de moeilijke situaties ligt. Zet vervolgens de schoen en het zakje een nacht in de vriezer van de koelkast. Het water zal in ijs veranderen en uitzetten, waardoor je schoeisel een aangepaste vorm krijgt.

Tip 5: Kies voor de afgepelde aardappeltechniek

Schil een aardappel en plaats het in vorm van de teenruimte van je schoenen. Veeg de aardappel helemaal droog met een papieren handdoek, en stop hem ’s nachts in je schoen. Deze techniek kan een kleine hoeveelheid rek bieden.

Tip 6: Gebruik verstelbare schoenspanners

Als gespecialiseerd product bij het schoenenservicecentrum zijn nu viervoudig flexibele schoenspanners voor huisgebruik verkrijgbaar voor minder dan 25 euro.

Tip 7: Gebruik schoenstreksprays

Er wordt tegenwoordig een reeks vloeistoffen en sprays aangeboden om natuurlijk leer, stof en vinyl op te rekken. Spuit ze op de krappe plekken en wandel daarna ontspannen op je mooie schoenen.

Tip 8: Schakel de hulp in van specialisten

De meeste gespecialiseerde schoenservicecentra of schoenmakers bieden uitbreidende diensten aan. Ze hebben zowel makers als opleiding om schoeisel aan te passen. Niet alleen kan een schoenmaker je schoenen uitrekken, ze kunnen ook de schoenen die je hebt repareren en opfrissen, zodat ze over het geheel genomen langer meegaan.