Rechtzaak Christian Louboutin en YSL voorbij

De rechtbank in Manhattan heeft donderdag 27 december 2012 definitief een einde gemaakt aan de langdurige vete tussen schoenontwerper Christian Louboutin en modehuis Yves Saint Laurent (YSL) De twee modebedrijven ruziën al anderhalf jaar over de beroemde rode zolen.

Aanklacht

Het luxe schoenenlabel Louboutin, favoriet bij onder andere Kate Moss, Kim Kardashian and Victoria Beckham eist een schadevergoeding van ruim 1 miljoen dollar. Volgens Louboutin is zijn handelsmerk, de rode zool, door YSL gekopieerd en dat zorgt voor verwarring bij de consument. Louboutin eiste dat het modehuis hiermee zou stoppen.

Shoes Louboutin

De Parijse Louboutin was de eerste die 20 jaar geleden het idee bedacht om te gaan werken met rode zolen op schoenen. Het begon allemaal met het beschilderen van een zwarte zool met rode nagellak wat uiteindelijk tot zijn handelsmerk uitgroeide. Sinds 2008 zijn de rode zolen namelijk het officiële handelsmerk van huize Louboutin.  

‘’Meneer Louboutin was de eerste schoenendesigner die met het idee kwam om rode zolen aan te brengen op damesschoenen’’.

Op basis hiervan vroeg het luxe label de rechter YSL te verbieden met het produceren van schoenen met een soortgelijke rode zool. Het gaat om vier gelijknamige designs uit de cruise collectie van YSL uit 2011. (Zie foto voor één van de exemplaren)

YSL

‘’Het handelsmerk had nooit toegekend mogen worden aan Louboutin’’. Volgens YSL mag geen enkele ontwerper het alleenrecht hebben op een kleur.

Daarnaast voerde YSL als argument aan dat het label al sinds 1962 gebruik maakt van rood als handelskleur. En dat Koning Louis XIV van Frankrijk en Dorothy uit de Wizard of Oz ook schoenen met een rode zool droegen.  Uiteindelijk vond de rechter deze argumenten onbetrouwbaar en stelde Louboutin in het gelijk.

Alleenrecht

Hiermee heeft Louboutin het alleenrecht om schoenen te verkopen met rode zolen. Dit geldt overigens niet voor schoenen met een andere bovenkant. Yves Saint Laurent mag dus nog wel compleet rode pumps verkopen.