Kindmodellen: ja of nee?

De modellenwereld staat bekend als een keiharde wereld. Een wereld die zeker niet geschikt is voor kinderen of tieners. Toch zien we steeds jongere modellen (kinderen) in de modebladen die worden neergezet als volwassenen. Shocking?

Franse Vogue

De Franse Vogue stond in 2011 onder vuur door een 10- jarig model te laten poseren. Dit zorgde voor veel ophef onder ouders en het grote publiek toen Thylane Lena-Rose Blondeau poseerde voor het Franse modeblad.  Het 10-jarige meisje- volledig opgemaakt- poserend in een glamorous jurk en een paar high heels werd neergezet als een volwassen vrouw. Hierbij ging het dus duidelijk niet om het aanprijzen van kinderkleding . Maar waarom stond hier nou juist ophef over?

Jonge modellen

Over dit onderwerp is er eindeloos gediscussieerd en gedebatteerd. Het is namelijk niet de eerste keer dat er gebruik wordt gemaakt van minderjarige modellen. Op de catwalk en in de modebladen poseren constant jonge minderjarige meiden in kleding bestemd voor volwassen vrouwen. Mede hierdoor wordt er een onrealistisch beeld geschetst over hoe vrouwen eruit moeten zien.  Terwijl het duidelijk kinderen zijn die poseren in mode bestemd voor volwassen vrouwen.

Mode industrie

Met tegenwoordig kinderen die deelnemen aan talentenjachten, tv-programma’s en modellen wedstrijden, lijken grenzen steeds te worden verlegd. ‘’Kinderen moeten kinderen blijven’, vinden critici. Deze uitspraak is zo vaak gedaan en toch wordt hier niet altijd bij stilgestaan. Jonge modellen zijn meestal meisjes nog in hun tienerjaren, vol naïeve dromen. Hierdoor zijn ze niet voorbereid op de harde realiteit en kan een confrontatie hiermee negatieve gevolgen hebben. De mode industrie is een harde wereld, ook voor 20-jarige en volwassen modellen.

Je vraagt je af waarom de mode industrie kiest voor zulke jonge modellen. Aan de andere kant kan je stellen dat het de ouders zijn die ervoor zorgen dat hun kinderen hieraan worden blootgesteld. ‘’Kinderen horen de wereld en het leven te ontdekken via hun ouders en wat ze leren op school. Niet door de tv en de modebladen. Wanneer ze oud genoeg zijn zullen ze kennismaken met het echte leven’’. Hieruit kan dus worden gesteld dat kinderen niet thuishoren in deze harde wereld. Grenzen zijn er niet voor niets.