High heel fetisj in opkomst: onze top 15!

Als je denkt dat alleen mannen een shoe fetisj kunnen hebben, dan heb je het mis. Ook steeds meer vrouwen voelen zich seksueel aangetrokken tot schoenen. Misschien herken je dat wel bij jezelf. Dit blijkt uit recent wereldwijd onderzoek op basis van AOL zoekdata en de WHO (World Health Organization) naar de seksuele voorkeuren van mannen en vrouwen. 5000 personen werden ondervraagd.

Seksuele voorkeur

Sommige vrouwen ontwikkelen de seksuele voorkeur al tijdens de pubertijd. Opvallend is dat de lerares vaak als oorzaak word genoemd voor de overmatig seksuele aandacht voor schoenen. Dit is overigens ook het geval bij mannen. 64 procent van de ondervraagden heeft een seksuele voorkeur voor een object dat aan het lichaam zit. Schoenen, laarzen en ander schoeisel worden het meest genoemd. Maar wat is een shoe fetisj nu eigenlijk?

Schoenfetisjisme

Schoenfetisjisme is het toekennen van seksuele aantrekkingskracht aan schoenen of ander schoeisel als gevolg van een seksuele voorkeur. Het is ook wel bekend als Retifisme, vernoemd naar Nicolas-Edme Retif (23 oktober 1734 – 2 februari 1806), of Retif de la Bretonne, een Franse romanschrijver. Voeten- en pantyfetisjen zijn verbonden aan schoenfetisjisme, maar dit is niet altijd het geval.

I love shoes

Vind je schoenen gewoon geweldig zonder er seksueel fantasieën over te krijgen dan is er geen sprake van fetisjisme. Dan ben je gewoon een Shoejunk! Die dus gek is op schoenen. Krijg je wel erotische gedachten dan heb je vermoedelijk een shoe fetisj. Bij mannen uit zich dit vaak in bijna pornografische gedachten, bij vrouwen speelt het ontwerp van de schoenen vaak een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de erotische gevoelens. Hoewel een schoenen fetisj zowel betrekking kan hebben op herenschoenen als damesschoenen gaat het vaak om de damesschoenen of laarzen. Vrouwen fantaseren niet alleen over seksuele handelingen met de schoen (45%) maar ook over de rol van de schoen in het samenspel met de man (80%).

Shoe fetish in de media

Shoe fetisjisme komt ook steeds duidelijker naar voor in het dagelijks leven en in de media. Niet zo vreemd dus dat steeds meer mannen en vrouwen zich bewust zijn van de seksuele aantrekkingskracht tot schoenen. We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

In de film ‘There’s Something About Mary’ heeft de ex-vriend van Mary een shoe fetisj. Hij probeerde haar schoenen te stelen. Kun je het je nog herinneren. In de ‘Sex and the City’ aflevering, “La Douleur Exquise!” speelde een schoenenverkoper met een schoen fetish. Hij gaf Charlotte York dure schoenen gratis als zij hem zou helpen bij het proberen van verschillende paren open schoenen, terwijl hij openlijk complimenten gaf over aan voeten en een reflexology massage aanbood. In ‘While You Were Sleeping’ uit 1995 waarin Sandra Bullock de hoofdrol speelt, heeft de verhuurder, gespeeld door Michael Rispoli een schoen fetisj. Tot slot is er in de videoclip van Lady Gaga’s ‘Paparazzi’ een scène waarin een man de zwarte hoge hakken van de zangeres likt. Echt te veel om op te noemen dus.