Het verhaal van Dr. Martens

Ze waren eigenlijk bedoeld voor huismoeders, maar werden vooral populair onder skinheads, punks en grungers: Dr. Martens laarzen. De laarzen met de herkenbare, functionele vorm, de dikke zolen en de opvallende gele stiksels zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de modewereld. Dr. Martens zijn dan ook niet langer aan een subcultuur gebonden, maar komen juist voor in de must-have lijstjes van populaire modeblogs. Ook celebraties, waaronder Kourtney Kardashian en Miley Cyrus, dragen de biker boots met flair. Hoe is de omslag van schoeisel voor huismoeders tot modieuze veterschoen tot stand gekomen? In dit artikel zoeken we naar een antwoord op die vraag.

De beginperiode

Het verhaal van Dr. Martens begint in de jaren 40, als de Duitse Klaus Maertens gewond raakt aan zijn enkel tijdens het skiën. Maertens werkte op dat moment als dokter in het Duitse leger. Zijn legerlaarzen zaten door zijn verwondingen niet meer lekker en dus besloot hij zijn schoenen extra comfortabel te maken met zacht leer en speciale zolen. Na de Tweede Wereldoorlog wilde Maertens meer exemplaren van zijn uitvinding maken en deze verkopen. Dat verliep niet van harte, tot hij in 1947 een samenwerking met een oude universiteitsvriend (Dr. Herbert Funck) aanging. Samen openden ze een Dr. Martens-fabriek in München en kregen ze steeds meer aandacht. In deze beginperiode waren de comfortabele zolen vooral populair onder oudere huisvrouwen.

De stap naar het buitenland

Eind jaren 60 gingen Maertens en Funck over de grens kijken en kwamen ze uit bij de Britse schoenenfabrikant R. Griggs Groups Ltd. Zij kochten het patent op de schoenen en voegden kleine details toe, zoals de gele stiksels en een betere hak. Al snel werden de laarzen populair onder politieagenten, postbodes en fabrieksarbeiders. Maar ook skinheads begonnen met het dragen van Dr. Martens, waardoor associaties met geweld niet uitbleven. Het zou daarom nog even duren (+/- 20 jaar) voordat Dr. Martens populair werd in andere subculturen, zoals punks, grungers en new wave-muzikanten.

Een jonger publiek

In 2004 werd een nieuwe reeks Dr. Martens-schoenen ontworpen, in een poging om een jonger publiek aan te spreken. Het was de bedoeling dat de schoenen en laarzen comfortabeler zouden zijn, en bovendien een nieuw design zouden krijgen. De verkoop viel echter behoorlijk tegen. Pas in 2010 maakte het bedrijf een enorme groei door en wist Dr. Martens zijn doel te bereiken: een jonger publiek aanspreken.