Hardloopmerk On introduceert duurzame schoen

Zelfs als je veel bezig bent met duurzaamheid, kan het kiezen van loopschoenen lastig zijn. Ze zijn meestal gemaakt met een bepaald percentage plastic. Als je ze niet regelmatig vervangt, riskeer je helaas letsel. Gelukkig heeft het Zwitserse hardloopmerk On heeft een manier bedacht om de milieu-impact van de sneakerconsumptie te verminderen.

Recylingprogramma

Onlangs kondigde het merk dat het een recyclingprogramma zal lanceren waarmee je een oud paar loopschoenen kunt inruilen voor een nieuw paar dat gemaakt is van volledig gerecycled materiaal.

Abonnement

Het concept is een abonnement. In plaats van het kopen van schoenen, word je voor 30 dollar per maand lid en ontvang je het eerste paar. Zodra de schoenen versleten zijn meld je dit aan On. Het merk stuurt je een nieuw paar, en jij stuurt de oude schoenen terug. Het paar dat je terugstuurt wordt gerecycled om de materialen voor de schoen van iemand anders te maken, waardoor er een eindeloze cyclus ontstaat.

Ruilen zo vaak je wil

Je kunt je schoenen zes maanden lang zo vaak ruilen als je wil, afhankelijk van het merk. “Hoewel er al eerder schoenen zijn uitgebracht die gemaakt zijn van gerecycled materiaal en andere programma’s die klanten aanmoedigen om hun schoenen te recyclen, wilden we een volledig cyclisch proces creëren dat alle deelnemende klanten zou stimuleren om hun schoenen te laten recyclen, elke keer weer”, aldus het On team.

Neutrale loopschoen: de Cyclon

On brengt het nieuwe programma op de markt met een uniseks, neutrale loopschoen genaamd de Cyclon, die volgens het merk een nul-afvalschoen is. De bovenkant van de schoen en de veters zijn gemaakt van een ongeverfde garen die weer zijn gemaakt met ricinusbonen. Het is gevormd uit een enkel stuk, waardoor overtollig materiaal wordt geëlimineerd.

Pebax

De zool is gemaakt van een polyamidecomplex dat Pebax wordt genoemd. Hoewel het gedeeltelijk bio-afgeleide elastomeermateriaal niet biologisch afbreekbaar is, kan het worden gerecycled om nieuwe schoenen te maken.