Geschiedenis van de loafer

De loafer ook wel instapper of slip-on genoemd is een veterloze schoen met zijn roots in de Amerikaanse cultuur gebaseerd op de moccasin vorm. Het eerste ontwerp stamt uit 1908 geïntroduceerd door de Noor Nils Tveranger uit Aurland. Rond 1930 bracht hij de Aurland moccasin, later de Aurland schoen genoemd, op de markt.

Noorwegen

In 1936 introduceerde schoenenmaker George Henry Bass de weejun, de originele versie van de loafer, in Amerika. De schoen is gebaseerd op instappers uit Noorwegen, wat de naam weejun verklaart, een soort  verbastering van Norwegian.

Iconisch

De naam loafer komt van het werkwoord to loaf around of rondslenteren. In de jaren vijftig en zestig waren de weejun loafers zeer populair bij Amerikaanse jeugd die maar wat rondslenterden. De loafers groeiden uit tot iconische basisstukken van de Amerikaanse collegestijl of preppy look onder invloed van president John F. Kennedy en acteur James Dean.

Penny loafer

In de jaren ’50 van de vorige eeuw ontstond de term penny loafer, omdat studenten bij wijze van versiering een penny in de gleuf schoven die de op plaats van de veters werd aangebracht. Extra handig voor hen om in geval van nood even snel met thuis te bellen om nog wat meer penny’s.

Waren loafers eerst gewone casual schoenen, die langzaam in populariteit toenamen tot ze gecombineerd werden met dressy suits, tegenwoordig worden loafers bij allerlei gelegenheden gedragen en hebben een grote variëteit in kleuren en modellen. Vaak met franjes of met metalen decoraties (zoals de Gucci loafer). De loafer heeft als het ware de hele weg bewandeld van casual naar formeel en weer terug.

Vrouwelijk

Werd de loafer in eerste instantie vooral gedragen door mannen, vrouwen hebben het schoeisel ook gevonden en wisselen ze graag af met hoge hakken. Ze staan gewoon prima onder een strakke jeans, shorts, rokje of jurkje.

Designers

Designers laten hun fantasie los op de loafer en presenteren ze met studs of diverse prints of experimenteren naast gewoon leer met lakleer en satijn.

Styling

De loafer is niet meer weg te denken in het dagelijkse leven en het leuke er van is dat de loafer makkelijk te combineren is met verschillende looks. Of het nou voor overdag is of als je ’s avonds uitgaat loafers zijn veelzijdig en passen bij elke gelegenheid.