Eco fashion: H&M meest duurzame modeketen!

Onlangs won H&M de prijs voor duurzaamste modeketen. De Rank A Brand Award van 2013 werd gewonnen door de Zweedse fashion retailer. H&M krijgt daarbij het predikaat ‘goed op weg in duurzaamheid’ met een label B. 

Duurzaamheid 

Maar ook andere ketens als Vila, Vero Moda en Pieces doen aan duurzaamheid en kregen label B toegekend. Volgens de organisatie Rank A Brand neemt H&M duidelijk het voortouw in duurzaamheid en zijn ze het meest transparant over de herkomst van hun kleding. H&M heeft als enige modeketen hun lijst van toeleveranciers bekend gemaakt.  Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar transparantie en duurzaamheid onder 27 modeketens.

Modeketens al CoolCat, M&S Mode en Mexx kregen een negatief koopadvies toegekend. Tien modeketens waaronder Esprit, Zara en Gap kregen een label C. Negen ketens waaronder C&A, V&D, de Bijenkorf, HEMA en WE kregen een label D. Geen enkele retailer kreeg een A label. Een A label houdt in dat modeketens voldoen aan meer dan 75% van de 20 gestelde criteria. Het A label staat daarmee voor echt duurzaam.

H&M Conscious Collection 

H&M  is een van de modeketens die zich richten op het opnemen van duurzame mode in hun collecties.  H&M Conscious Collection is collectie kleding & schoenen waarbij materialen zijn gebruikt als biologisch katoen, gerecycled polyester en polyamide. 

De Franse actrice, zangeres en stijlicoon Vanessa Paradis spelt de hoofdrol in de campagnebeelden voor de Concious collectie van 2013. De actrice is zelf ook bewust bezig met leiden van een duurzaam leven. Ze heeft veel vintage kleding in haar garderobe en door het gebruik en hergebruik hiervan levert ze een bijdrage  aan het milieu. Een fashionista met een hoog eco chic gehalte!

H&M probeert met de Conscious collectie tegemoet te komen aan de trend van milieubewuste en stijlvolle kleding. De duurzame voorjaar/zomercollectie bevat veel geel, groen en botanische prints. Stilistisch gezien stralen de ontwerpen de groene gedachte uit, je draagt als het ware de natuur aan je lijf.

H&M Korting

Tegelijk met de lancering van de nieuwe collectie start H&M met een kledinginzameling in de H&M-winkels. Wereldwijd kunnen klanten hun oude kleding inleveren in ruil voor een kortingsbon. Op die manier probeert H&M bij te dragen aan het slinken van de afvalberg en kleding een tweede leven te geven. De Conscious collectie is vanaf dit voorjaar in de winkels en online verkrijgbaar.

Geef groen een kans en zoek eens bewust een duurzame musthave om een bijdrage te leveren aan het milieu. Duurzame mode is net zo trendy en stijlvol als gewone mode dus waarom niet?

Eco fashion

Duurzame mode, ook wel eco fashion of eco mode genoemd is een onderdeel van een groeiende design filosofie gericht  op bewust deelnemen aan opties om bewust om te gaan met milieuproblemen en daar waar mogelijk daadwerkelijk een impact te hebben op verbetering van milieuomstandigheden.

Duurzame mode is een product dat wordt gecreëerd en geproduceerd met aandacht voor de ecologische en sociale impact die het product kan hebben. Het is ecobewuste methoden gebruiken door middel van het aanwenden van milieuvriendelijke materialen en maatschappelijk verantwoorde productiemethoden.

Beeld: H&M