De indrukwekkende koninklijke schoenen van The Queen tijdens haar coronatie

Iedereen kent de stijl van koningin Elizabeth van Engeland. De vorstin is inmiddels 94 jaar oud, maar nog steeds een stijlicoon. Vooral in haar jonge jaren gooide ze hoge ogen met haar kledingstijl. Wist je bijvoorbeeld dat er zich onder haar witte satijnen jurk tijdens haar coronatie een prachtig paar schoenen bevond? We vertellen je er graag over in dit artikel!

Witte satijnen jurk

Elizabeth Alexandra Mary Windsor werd op 2 juni 1953 tot koningin van Groot-Brittannië. De plek waar dit gebeurde was het majestueuze Westminister Abbey. De jonge vorstin was destijds nog maar 27 jaar oud. Ze schreed naar het altaar in een witte satijnen jurk met borduursels van goud en zilver. Een paarse zijden fluwelen roede maakte de jurk compleet. De ontwerper was Norman Hartnell, die met deze jurk geschiedenis schreef.

Ontwerp van Roger Vivier

Ondanks dat de jurk geschiedenis schreef, maakten vooral de schoenen van de jonge Queen indruk op de modewereld en daarbuiten. De legendarische Franse schoenmaker Roger Vivier maakte de schoenen op maat en werkte samen met de Britse schoenmakers Delman Ltd. Het ontwerp van de kroningsschoenen was geheim tot de grote dag in juni 1952.

Design gebaseerd op kathedraal

De koninklijke schoenen werden gemaakt van goudkleurig leer, en Elizabeth liep op robijnrode hakken. Vivier baseerde het design op de Franse kathedraal van Chartres, die bekend staat om zijn prachtige rozenramen. De ontwerper nam ook een fleur-de-lys motief op in de schoenen, om een eenheid te vormen met de keizerlijke staatskroon die Elizabeth droeg toen ze als koningin terugkeerde naar Buckingham Palace.

Waarom een Franse ontwerper?

Sommige mensen vonden de keuze voor een Franse ontwerper voor de koninklijke schoenen een aparte keuze. Wie zich verdiept in de geschiedenis ontdekt echter dat het een hele logische keuze was. Haar moeder, de latere Queen Mom, droeg bij de kroning van haar man koning George in 1937 namelijk ook schoenen van Roger Vivier. Wist je dat zowel koningin Elizabeth als haar moeder een onzichtbaar extra platform in de schoenen lieten zetten om hun voeten comfortabel te houden tijdens de urenlange ceremoni?

Nieuwe versie van een echte klassieker

Misschien wil je graag je eigen versie van de schoenen van The Queen. Dat kan, maar dan betaal je wel een flinke prijs! Gherardo Felloni heeft een aangepaste versie van de legendarische schoenen van Vivier ontworpen. De prijs? 1995 dollar. Felloni vertelde aan de Britse Vogue dat de schoenen een ‘tijdloze en klassieke uitstraling hebben’. Elk detail, inclusief de kleuren roze, goud en zwart, is met veel liefde opnieuw ontwerpen. Bepaalde details, zijn het fleur de lis-motief en de kristallen, zijn exact hetzelfde als meer dan 60 jaar geleden.