Braziliaanse fabrikant Ipanema slippers jat idee

Wie kent het Braziliaanse slipper merk Ipanema niet? Het merk wordt geïnspireerd door het meest levendige strand van Rio de Janeiro: Ipanema Beach. En dat levert al jaren hele trendy slippers op. De collectie bestaat uit Ipanema slippers voor dames, heren en kinderen. Maar het eens zo originele slipper merk is er nu vandoor gegaan met een Nederlandse uitvinding.

In 2011 al registreerden de Nederlandse ondernemers Stephan Vehmeijer en Arnaud van der Vecht het systeem ‘de Fliplocker’ voor een wereldwijd octrooi. De Fliplocker is een paar slippers waarbij het bandje vervangen kan worden door bandjes in een andere kleur. De Nederlanders brachten dit concept uiteindelijk in 2012 op de markt onder een eigen label genaamd ‘Suavesoles’ dat zoiets betekent als ‘zachte zolen’. Het merk is inmiddels in 15 landen verkrijgbaar.

Hoewel Ipanema het idee niet onder het eigen bekende merk heeft gekopieerd bestaat het vermoeden bij Vehmeijer en Van der Vecht dat Ipanema dit onder de naam Troca Tira wel heeft gedaan. Daarmee proberen de Brazilianen het patent te omzeilen. En dus komt de zaak in juni voor de Nederlandse rechter. Het wordt een spannende tijd want het start-up bedrijf Suavesoles zal het tegen het miljardenbedrijf Ipanema moeten opnemen.

Gisele Bündchen

Topmodel Gisele Bündchen was eerder al het gezicht van het Braziliaanse slipper merk Ipanema. Zo ontwerpt ze elk jaar in samenwerking met het Braziliaanse slipper merk haar eigen collectie.