Top vintage

Vintage kopen is top! Maar voordat je daaraan toekomt, zijn er heel wat stappen die je moet doorlopen. Om vintage te beoordelen, moet je eerst voldoende kennis hierover hebben vergaard. Dat betekent lezen, vragen stellen en op onderzoek uitgaan. Dus op zoek naar top vintage stukken? Hieronder vind je een aantal richtlijnen.

Onderzoek doen 

Mocht je geen kennis hebben van vintage, ga dan eerst op onderzoek uit. Koop boeken, zoek online op blogs en lees artikelen. Het is meestal wel fijn om enige kennis te hebben van vintage voordat je echt gaat shoppen. Ook kan je dan beter inschatten of de prijs overeenkomt met het artikel. Dit is met name belangrijk bij designer vintage.

Informatie inwinnen

Het inwinnen van informatie hoort eigenlijk ook bij het onderzoek doen naar vintage. Praat bijvoorbeeld met experts of bezoek de brandstore. Maak een praatje met de verkoper en misschien kunnen die je wat meer vertellen over een bepaald model.

De juiste adressen

Na onderzoek te hebben gedaan, is het tijd om de juiste adressen te verzamelen. Online gaat dit het makkelijkst, maar je kan je ook inschrijven op een blog over vintage. Gooi vragen in de groep en misschien vertelt iemand jou wel zijn of haar vintage geheim.

Locatie

Vintage winkels zijn bijna nooit gevestigd op centrale locaties. Ben je op zoek naar vintage? Dan kan je de stad overslaan. Ga juist opzoek naar kleine steegjes, tweedehandswinkels en markten. Hier liggen meestal de leukste vintage winkels verscholen.

Shoppen

Plan een dag in je agenda als je vintage gaat shoppen. Vintage shoppen kost tijd en is een proces. Maak een lijstje met alle winkels en ga een hele dag uitgebreid shoppen. Vraag van tevoren aan winkels wanneer ze nieuwe ladingen krijgen. Zo ben je als eerste erbij en kan je je goed oriënteren.

De juiste maat

Ketens als H&M en Zara werken tegenwoordig met standaardmaten. In de jaren ’60 bestond dit nog niet. Destijds werd alles op de hand gemaakt. Hierdoor kan het voorkomen dat een vintage item je niet past. Het passen van vintage is daarom een echte must. Bestel je vintage online? Vraag dan of de verkoper de maten kan opmeten. Omdat het moeilijk is om kleding te vinden in de juiste maat, is het beter om te investeren in accessoires, tassen en schoenen.

De goede pasvorm 

Goede vintage kleding is vaak moeilijk te vinden en zeker in de juiste maat. Mocht  de pasvorm niet goed zijn dan kan je dit altijd brengen naar een goede kleermaker. Let er wel op dat bijvoorbeeld een vintage jasje met één maat kan worden ingenomen en niet met 2 maten of meer. Kijk bij het passen dus goed met hoeveel maten het item afwijkt van je eigen maat. Met schoenen is dit uiteraard even anders. Tip: koop schoenen nooit te klein of te krap. Schoenen kunnen wellicht uitlopen in de breedte maar nooit in de lengte.

Hygiëne

Vintage items kunnen vaak nogal eigenaardig en muf ruiken. Breng daarom jouw vintage item altijd even naar de stomerij of was ouderwets zelf op de hand. De wasmachine is tricky aangezien het je kleding kan beschadigen. Vintage schoenen? Spuit de schoenen in met een speciale spray tegen geurtjes.

Prijzen

Als het om designer vintage gaat, staan de prijzen meestal vast. Natuurlijk zijn er tal van andere vintage winkels waar er over de prijzen zijn te onderhandelen. Vooral op vintage markten kan je goed afdingen. Gek op vintage koopjes? Bezoek dan de Noordermarkt in Amsterdam.

Mix & Match

Vintage is dé manier om je hedendaagse garderobe te mixen en matchen met leuke items. Vintage is tijdloos, uniek en bovenal origineel. Je zal dus niet snel een tweede persoon tegenkomen in hetzelfde. Juist door moderne items te mixen met vintage kan je de meest unieke looks creëren. Styliste Rachel Zoe is daar een goed voorbeeld van.