Handgemaakte schoenen van Nike-oprichter minstens 150.000 euro waard

Een paar oude loopschoenen kunnen zomaar meer dan een ton opleveren. Tenminste, als ze gemaakt zijn door Nike-oprichter Bill Bowerman. Dit paar schoenen is inmiddels zo legendarisch dat ze op een veiling minstens 150.000 euro moeten opleveren.

Bill Bowerman

Bill Bowerman werkte ooit als baan- en veldtrainer op de Universiteit van Oregon. In die periode ontwikkelde hij voor John Mays, een van de lopers op school, een paar witte spijkerschoenen. Bowerman deed dit met de hand. Bowerman werd uiteindelijk mede-oprichter van Nike, dat uitgroeide tot een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Decennia later worden zijn handgemaakte schoenen deel van een Sotheby’s veiling.

Proefpersoon

Mays leeft nog steeds, Bowerman overleed in 1999. In een verklaring zegt Mays dat Bowerman wel eens sprak over het oprichten van een bedrijf. Destijds besteedde hij er weinig aandacht aan. Wel vroeg de baan- en veldtrainer hem te helpen met het testen van een nieuwe schoen die hij aan het ontwerpen was. Mays deed het graag en liet zijn voeten opmeten. Vervolgens maakte Bowerman binnen een week een paar handgemaakte schoenen. Hij had destijds natuurlijk nooit kunnen bedenken dat het zoveel geld zou opleveren.

De oprichting van Nike

In 1964 richtte Bill Bowerman samen met Phil Knight, een voormalig Oregon loper, het bedrijf ‘Blue Ribbon Sports’ op. In 1971 veranderde de naam van de onderneming in Nike. Het zou uiteindelijk een van de machtigste namen in de wereld van de sportkleding- en sneakers worden.

Productie met wafelijzers

De sportschoenen die May testte werden geproduceerd in de jaren zeventig. In 1974 besloot Bowerman om de schoenzolen te produceren met wafelijzers. Een zeer belangrijke innovatie voor Nike, dat steeds verder groeide. Bijzonder feitje: Bowerman bedacht dit ontwerp nadat hij het wafelijzer van zijn vrouw had gezien!

Bieden tot 26 juni

Anno 2020 zijn de sportschoenen van Bowerman goud geld waard. Bijzonder genoeg hebben ze nog steeds hun originele veters, die Bowerman er tijdens de productie zelf in maakte. Heb je interesse in deze waardevolle schoenen? Je kunt bieden tot 26 juni.