Prijzen luxe schoenen omhoog door Chinezen

Grote modehuizen verhogen met enige regelmaat de prijzen. Na de 8% stijging van tassen en schoenen van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft Ferragamo de winkelverkoopprijzen in Europa onlangs ook verhoogt. Dat betekent dat de fantasierijke muiltjes van dit modehuis steeds onbetaalbaarder worden. En dat in tijden van crisis. 

Salvatore Ferragamo

Ben je erover verbaasd dat de prijzen omhoog gaan? Dat je meer moet betalen om een prachtig paar schoenen van Salvatore Ferragamo in de kast te hebben staan. Dat komt door de vele toeristen die Europa overspoelen. En dan met name Chinese toeristen. Die kopen massaal luxeproducten van de grote modehuizen. Waarom? Omdat het hier veel goedkoper is. Om precies te zijn een derde goedkoper dan in China zelf. Dat komt door veel hogere belastingen in China. Reden genoeg dus voor de chinezen om hier hun geld te spenderen. Wat dat betreft zijn het net Nederlanders.

Het zijn overigens niet alleen Chinezen. Ook steeds meer Brazilianen komen naar Europa als gevolg van de exploderende economie daar. En ook zij kopen de dure merken omdat deze in eigen land niet te betalen zijn. Dat komt door de enorm hoge invoerbelasting. Volgens een rapport van Exane BNP Paribas zijn buitenlandse toeristen verantwoordelijk voor de helft van de verkoop van luxeproducten in zowel Frankrijk, Italië en Engeland. En dan is het dus niet zo vreemd dat de prijzen omhoog gaan. Een toename van de vraag leidt immers in de regel tot een stijging van prijzen. Alleen zijn deze prijsstijgingen misschien wel buitensporig te noemen. En wat minder leuk voor de Europese fashionista’s.

Locatie

Naast de prijsstijgingen van Ferragamo is er overigens nog een andere belangrijke ontwikkeling te zien als gevolg van de explosieve groei van verkopen van schoenen en tassen aan toeristen: de locatie. Steeds meer grote modehuizen willen op toeristische locaties zitten. Ferragamo speelt daar onder andere op in door oudere winkels op populaire toeristenbestemmingen te renoveren, zoals op de Old Bond Street en Sloane Street in Londen.