Paus Franciscus verafschuwt rode schoentjes Ratzinger

Flink wat dames kunnen de rode schoentjes van de vorige paus Benedictus XVI (Ratzinger) wel waarderen, maar de huidige paus Franciscus lijkt er een hekel aan te hebben. Iedere keer dat de paus in het openbaar treedt zien we hem op eenvoudige zwarte doorstappers. Daarmee wordt de jarenlange traditie van Ratzinger doorbroken. Die was namelijk gek op de exclusieve rode schoentjes, gemaakt van top kwaliteit leer. Ratzinger wordt ook wel eens gekscherend de ‘ fashion pope’ genoemd omdat hij veel kleding en schoeisel liet ontwerpen.

Rode schoenen

Ratzinger had de rode schoentjes in allerlei varianten. De kleur was meestal hetzelfde. Daarmee zette Ratzinger de traditie van verschillende pauzen voort die met de schoentjes het bloed van de christelijke martelaren wilde symboliseren. Overigens droeg niet iedere paus de rode stappers. Paus John Paul de II droeg bijvoorbeeld al vrij snel gewone eenvoudige bruine schoenen in plaats van rode. Franciscus is dus niet de eerste die voor eenvoudig schoeisel kiest.

Paus Benedictus XVI (Ratzinger) herstelde het gebruik van de rode pauselijke schoenen, die werden gemaakt door zijn persoonlijke schoenmaker Adriano Stefanelli van Novara, bij z’n benoeming. Mocht je eens een kijkje willen nemen bij de schoenmaker dan kan dat. Je zult in z’n werkplaats een aantal foto’s en documenten zien waaruit blijkt dat hij de schoenmaker was van Paus Benedictus XVI. Ratzinger had enorm veel rode schoenen. Op de afbeelding hierboven is een deel ervan te zien. Nogmaals, het was niet voor niets ‘pope fashion’.

Eenvoudig

En daar wil Franciscus duidelijk mee breken. Eenvoud is z’n motto. De nieuwe paus staat voor de armen en daar horen geen dure exclusieve fashion schoenen bij. Nee gewoon zwart leren doorstappers die er niet uitzien. Maar vermoedelijk wel lekker zitten. En hoewel de paus er in het openbaar geen duidelijke uitspraken over doet is binnen de muren van het Vaticaan wel duidelijk dat paus Franciscus luxe verafschuwt. We wachten nog op het moment dat hij dat ook in woorden aan de rest van de wereld laat weten.