Ladies, wisten jullie dat ook je schoenmaat verandert?

Maten zijn ingewikkeld als het op kleding aankomt.  Er is geen echte standaard in de mode-industrie en merken bepalen hun eigen definitie van maten als S,M en L. Daarnaast heb je als mens niet altijd dezelfde maat. Door de jaren heen kun je dikker of juist slanker worden. Je kunt bijvoorbeeld in de wintermaanden wat kilootjes aankomen terwijl je in de zomermaanden juist streng aan het lijnen bent. Je kledingmaat kan dan veranderen, maar ooit gedacht aan de verandering van je schoenmaat?

Happy feet!

Om wat voor reden dan ook, denken de meeste mensen dat je schoenmaat altijd hetzelfde blijft of je nou afvalt of aankomt. Volgens Elle, veranderen ook de voeten net als de rest van ons lichaam. De schoenmaat verandert voortdurend op kleine manieren. Maar omdat we hier gewoon niet bij stilstaan, dragen vrouwen vaak te kleine schoenen. Het gevolg: ongemakkelijk en schade aan je voeten!

Big foot

Volgens Elle zijn de voeten in het algemeen groter geworden in vergelijking met 40 jaar geleden:

In het algemeen is de gemiddelde schoenmaat twee maten groter geworden sinds de jaren 1970 en dat heeft gevolgen voor  ontwerpers en winkeliers. Stuart Weitzman vertelde onlangs aan de The Wall Street Journal dat de gemiddelde schoenmaat in zijn bedrijf een 38,5 was, maar is inmiddels gestegen naar een  40. Inmiddels maakt de schoendesigner schoenen in maat 45 als gevolg van de toegenomen vraag!

Assepoester syndroom 

Maar ondanks dit feit zitten heel wat vrouwen nog gevangen in het Assepoester complex: het gevoel dat het hebben van kleine voeten verbonden is aan vrouwelijkheid en schoonheid. Toch is het belangrijk dat je je voeten meet en verschillende maten probeert. Uiteindelijk gaat het erom dat de schoen past en dat ze comfortabel en gemakkelijk aanvoelen, want tenenkrommend door het leven gaan is allesbehalve fashioshoenable!