High heels & hamertenen

Tegenwoordig zijn mensen steeds meer en meer bezig met hun lichaam en gezondheid. Met allerlei lifestyle-afval en gezondheidsprogramma’s wordt je constant geconfronteerd met een gezonde levensstijl. We letten op het voedsel dat we eten, het water dat we drinken en de lucht die we inademen. Factoren die deze levensstijl negatief kunnen beïnvloeden worden vermeden. Denk aan drinken, roken en stress.  

Zelfs industrieën die bijdragen aan een negatieve levensstijl waarschuwen voor de gevolgen. Denk aan de tabaksindustrie en fastfoodketens. Met teksten als ‘Roken is dodelijk’ en door het vermelden van het aantal calorieën, worden consumenten geconfronteerd met het gebruik van deze producten. Maar hoe zit dat eigenlijk met de gezondheid van je voeten?

High heels en puntschoenen 

High heels en puntschoenen hebben het stigma: Slecht voor je voeten. Toch weerhoud het vrouwen hier niet van om deze schoenen tóch te dragen. Dat hoge hakken en puntschoenen oncomfortabel kunnen aanvoelen en pijn kunnen veroorzaken is niet schokkend. Misschien hebben vrouwen gewoon geaccepteerd dat het dragen van dit soort schoenen nou eenmaal pijnlijk zijn. Dit kan mede komen doordat vrouwen niet op de hoogte zijn van eventuele gevolgen en consequenties. Tijd dat daar verandering in komt! Er zijn namelijk een aantal voetproblemen die regelrecht gepaard gaan met het dragen van hoge hakken en puntschoenen.  De meest voorkomende aandoeningen zijn:

De eeltknobbel

Dit is een knobbel die voor komt onder de grote teen. Deze eeltknobbel ontstaat wanneer de grote teen wordt geduwd in de richting van de tweede teen. Dit wordt niet gekenmerkt door een vergroeiing van het bot, maar door een wervel die drukt op de zenuw. Wanneer er geopereerd moet worden, wordt het ontwrichte bot vastgezet met een schroef. Het herstellen van deze operatie duurt 6 tot 8 weken.

De hamerteen

Deze aandoening ontstaat wanneer een teen wordt verbogen of verdraaid. Hierdoor ontstaat dikke eelt op plekken waar druk op zit. Bij een operatie wordt de knokkel verwijderd van de vervormde teen. Met behulp van draad wordt de teen een aantal weken op z’n plek gehouden.

Verkorte kuitspier

Bij het dragen van high heels op de lange termijn kan een verkorting van de achillespees optreden. Hierdoor wordt de druk vergroot op de bal van de voet. Veel voetchirurgen zijn van mening dat dit de onderliggende oorzaak is van verschillende voetproblemen. Denk hierbij aan hamertenen, eeltknobbels en platvoeten. Rek en strekoefeningen kunnen uitkomst bieden bij verkorte kuitspieren. Wanneer deze aandoening ernstig is kan de chirurg besluiten de achillespees te verlengen óf te snijden in de kuitspier.

Lopen op hakken

Terwijl professionals en specialisten het problematische effect van hoge hakken en puntschoenen erkennen, zijn er geen weteschappelijke onderzoeken gedaan naar dit veel voorkomende probleem. Langdurige grote studies die kunnen aantonen dat bovengenoemde aandoeningen worden veroorzaakt door lopen op hakken, hebben in de medische wereld geen prioriteit. Je gaat er immers niet dood aan.

Daarnaast zullen hoge hakken altijd hip en trendy blijven in de mode-industrie. Zoals Louboutin al zei:’’I would hate for someone to look at my shoes and say, Oh my God! That looks so comfortable!…’’

Voetverzorging

Echter zijn er wel een aantal schoenenmerken die inspelen op voetverzorging. Speciale functies die verwerkt zijn in het ontwerp en de constructie van de schoen dragen bij aan gezonde voeten. Denk aan merken als Geox, Scholl en Birkenstock. Vooralsnog geldt de regel: alles met mate. Dit geldt dus ook voor het dragen van hoge hakken.