Zo krijg je minder zere voeten na een lange wandeltocht

Misschien heb je het eerder meegemaakt: vermoeide voeten na lang lopen. Het voelt pijnlijk aan en soms kun je nauwelijks maatregelen nemen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de kans op zere voeten te verkleinen.

1 – Sta altijd rechtop

Vermoeide voeten worden niet alleen veroorzaakt door slechte schoenen of sokken. Ook je houding speelt een belangrijke rol. Sta rechtop en zorg ervoor dat uw benen, enkels en voeten zo recht mogelijk zijn. Op deze manier kan het gewicht beter over uw voeten worden verdeeld. U kunt ook last hebben van vermoeide voeten door overgewicht. Ze moeten je lichaam bij zich dragen. Probeer een paar kilo af te vallen om voetpijn te verlichten.

2 – Draag schoenen met sterke zolen

Op verre reizen of stedentrips heb je schoenen van hoge kwaliteit nodig. Je bent tenslotte uren onderweg, waardoor je voeten onder druk komen te staan. Kies altijd schoenen met goede zolen. Dit zorgt voor een goede ondersteuning van uw voeten tijdens het lopen. Draag bovendien schoenen die 2,5 tot 2,5 cm langer zijn dan je voeten. Daarom zijn uw tenen vrij en recht, naast elkaar, om kneuzingen en blauwe teennagels te voorkomen.

3 – Train de spieren van je voeten

Sta je op het punt om flink te gaan wandelen? Dan is het misschien een goed idee om je voetspieren te trainen. Door jezelf te versterken, kun je het risico op voetvermoeidheid en pijn verminderen. Er zijn een paar oefeningen te doen. Draai je enkels en probeer met je tenen kleine voorwerpen op te pakken. Strek uw voeten tot aan uw tenen en laat je langzaam zakken. Doe deze oefening meerdere keren per dag. Nu ben je klaar voor een mooi en pijnloos wandelavontuur!

4 – Kies sokken zonder naden

Een goed paar sokken past bij een goed paar schoenen. Dit kan ook voetvermoeidheid voorkomen na een paar uur lopen. Kies sokken die niet elastisch zijn om de druk op uw voeten te verminderen. Sokken kunt u het beste niet naaien, omdat dit een ontsteking van de tenen kan veroorzaken. Aan de andere kant, als je ouder bent, is het aan te raden om compressiekousen te gebruiken. Dit stimuleert de doorbloeding en zorgt voor meer zuurstof in de spieren. Hierdoor heb je minder snel last van voetpijn en vermoeidheid en wandel je gemakkelijk urenlang door prachtige natuurgebieden of steden.

5 – Kies regelmatig voor een massage

Er kunnen droge of harde plekken op je voeten zitten. Dit kan ongemak veroorzaken tijdens of na het lopen. Gelukkig is er een gemakkelijke manier om dit probleem op te lossen. Masseer jouw voetzolen regelmatig en laat ze eventueel ontspannen in een warm bad. Daarnaast is het verstandig om ’s nachts vaseline op je hielen aan te brengen, omdat de plek dan snel uitdroogt.