Schoenen binnen aan?

schoenen uit doen

In veel landen is het erg normaal om je schoenen bij binnenkomst uit te trekken. In Nederland komt dit in minder huishoudens voor. Toch zijn er veel redenen om dit wel te doen, al is het alleen maar zodat je schoenen langer mooi blijven. Dit zijn drie redenen om vanaf nu de schoenen uit te doen in de gang.

Minder vuil binnen

Door je schoenen alleen buitenshuis te dragen voorkom je dat je vuil naar binnen loopt. Zeker als je kleine kinderen hebt die veel over de vloer kruipen is dit prettig. Ook hoef je minder vaak schoon te maken als het vuil buiten je huis blijft. Misschien verwacht je het niet, maar je loopt met je schoenen zelfs giftige stoffen naar binnen. Denk hierbij aan de chemische goedjes waarmee het asfalt en grasvelden worden behandeld. Daarnaast loop je veel bacteriën naar binnen. Een onderzoek aan de Universiteit van Arizona heeft uitgewezen dat er gemiddeld 421.000 verschillende bacteriën op schoenen zitten. Sommige hiervan waren bacteriën die voornamelijk voorkomen in uitwerpselen. Ook werden er veel bacteriën aangetroffen die urineweginfecties en luchtweginfecties kunnen veroorzaken.

Beter voor je voeten

Buiten is het natuurlijk top om je nieuwe witte sneakers te dragen, maar binnenshuis loop je beter op je sokken of blote voeten. Door op je blote voeten te lopen verbeter je namelijk je balans en je houding. Daarnaast wordt de kans op platvoeten kleiner bij kinderen die regelmatig blootsvoets rondlopen. Wanneer je jouw schoenen uittrekt na een lange dag vertel je jouw brein dat de dag erop zit en dat je lekker kunt relaxen. En zeg nou eerlijk, het voelt toch ook wel zo fijn om je voeten even wat ruimte te gunnen?

Opgeruimd huis

Uiteindelijk trek jij je schoenen ergens uit, waardoor ze naast de bank of ergens in een hoekje van de slaapkamer belanden. Deze rondslingerende schoenen staan niet netjes. Zet een leuk schoenenrek neer in de hal zodat jij geniet van je schoenencollectie en kunt zien welke keuzes je allemaal hebt. Het is niet alleen een kleine moeite om je schoenen bij de voordeur uit te doen, maar je kunt bijvoorbeeld ook leuke sloffen kopen voor in huis. Dit is lekker zacht en warm aan je voeten, erg schoon en je denkt er gelijk aan om je schoenen uit te doen bij de voordeur als je jouw sloffen of slippers ziet staan. De sloffen geven lekker wat warmte aan je voeten, wat prettig is in het najaar of de winter. Als je nou ook nog wat lekkere plaids neerlegt op de bank hoef je de verwarming bijna niet aan te zetten. Vul eens een energievergelijker in en kijk wat jij allemaal gaat besparen op de energiekosten.