De geschiedenis van de sneaker

snea·ker (m; meervoud: sneakers)1 sportschoen met dikke zool

De sneaker gaat terug tot het eind van de 18e eeuw, In die tijd droegen mensen schoenen met rubberen zolen die plimsolls werden genoemd en niet echt comfortabel zaten omdat ze heel simpel waren en er geen onderscheid was tussen links en rechts. In 1892 kwam de U.S. Rubber Company met een wat comfortabeler model met rubberen zool en canvas top, genaamd de “Keds”.

Converse

In 1916 werden deze Keds al in massa oplages geproduceerd. Converse kwam rond die tijd met zijn All Star en B.F. Goodrich en Spalding brachten tennisschoenen op de markt. Na de eerste wereldoorlog ging Amerika voor sport en groeiden sneakers snel uit tot een musthave voor de jeugd die zich verdrongen om een paar sneakers van football player Jim Thorpe of Converse All Star basketbalspeler Chuck Taylor te bemachtigen. The Converse (Chuck Taylor) All Stars werden de best verkochte basketbalschoenen ooit.

Sneak

De naam sneaker komt van het werkwoord to sneak. Sneakers zijn zo geruisloos dat je gemakkelijk iemand kunt verrassen zonder maar opgemerkt te worden.

Adidas

In 1924 ging de sneaker de wereld in. De Duitser Adi Dassler bracht een sneaker op de markt onder de naam Adidas. De Adidas werd de meest populaire atletiekschoen van de wereld. De broer van Adi, Rudi begon een andere schoenmerk: Puma.

Modetrend

Werden sneakers in eerste instantie vaak als sportschoenen gedragen, vanaf de 1950s werd de sneaker meer en meer een modetrend. Zeker toen James Dean sneakers droeg in de populaire film “Rebel without a Cause”.  Het gros van de Amerikaanse jeugd ging op sneakers naar school.

James Dean

Michael Jordan

In de 1980s explodeerden de verkoop van sneakers toen Chicago football player Michael Jordan een contract met Nike tekende om de Air Jordan te dragen. Nike, Reebok en Adidas gingen met elkaar de strijd aan voor de meeste klanten en veranderden ook de image van de sneaker met de inbreng van wilde kleuren  en veterloze modellen. Sneakers kwamen er voor elke sport en nieuwe technologieën werden er in verwerkt voor een betere pas vorm, grip en ondersteuning.

Tegenwoordig

Wie wil er nu geen sneaker? De sneaker is niet meer weg te denken uit ons hedendaagse modebeeld. Of je hem nu draagt omdat hij leuk te combineren is met een strakke jeans of onder een hip rokje, of om er mee te joggen of te sporten, maakt niet uit. De keuze uit merken, modellen, kleuren en prints zijn welhaast onbeperkt, zodat er voor iedere smaak wel een sneaker is.