Waterdichte schoenen: wel of niet doen?

Moeten je wandelschoenen waterdicht zijn of niet? Het is een vraag die je vaak hoort. Wandelaars en backpackers hebben er verschillende meningen over. Sommige wandelaars geven de voorkeur aan het ademend vermogen van niet-waterdichte schoenen, terwijl anderen de voorkeur geven aan bescherming tegen de weerselementen. In dit artikel gaan we in op de technologie achter waterdichte schoenen, hun ademend vermogen en prestaties. Uiteindelijk geven we antwoord op de prangende vraag: moet je nu wel of niet waterdichte wandelschoenen aanschaffen?

Wat zijn waterdichte wandelschoenen?

Schoenen die als ‘waterdicht’ worden gezien hebben een een waterdichte voering aan de buitenkant. Het belangrijkste onderdeel bestaat uit geëxpandeerd polytetrafluorethyleen (meestal ingekort tot ePTFE) en zit tussen de voering en een gebreide backer. Voor een comfortabele pasvorm worden deze drie stukken aan elkaar gelijmd en genaaid tot een sokachtige schoen. Vervolgens worden ze in het bovenste gedeelte van de schoen geplaatst. De meest gebruikte technologie in ‘waterdichte’ wandelschoenen is Gore-Tex. Sommige fabrikanten gebruiken echter hun eigen waterdichte technologie.

Bovenkant gemaakt van waterdicht materiaal

Voor extra bescherming wordt naast een waterdicht onderdeel de bovenkant van een schoen vaak gemaakt van een waterafstotend materiaal of behandeld met een duurzame waterafstotende coating. De coating verslijt echter na verloop van tijd en het kost tijd en aandacht om te herstellen. Sommige wandelaars verzorgen hun schoenen met een speciale behandeling meerdere malen per jaar, terwijl de coating met een opspuit product eenvoudig opnieuw kan worden aangebracht.

Ademend vermogen

Dat je water buiten je schoenen wil houden lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om rekening te houden met de gevolgen. Ga maar na: als je vocht buiten sluit, betekent dat ook dat je het binnen afsluit. Oftewel: een waterdichte schoen ademt niet zo goed als een niet-waterdichte schoen. Niet-waterdichte laarzen worden meestal gemaakt met geventileerde bovendelen en meer ademende voeringen, waardoor het zweet veel gemakkelijker kan ontsnappen.

Vochtig en zweterig

Wellicht maakt een praktijkvoorbeeld het een en ander duidelijk. Stel je voor dat je een plastic zak draagt tijdens een wandeling in de regen. Het water sijpelt niet naar binnen, maar het zal snel vochtig en zweterig worden binnen de voet. Wanneer je de hele dag in warme en vochtige omstandigheden wandelt, zullen je voeten hetzelfde voelen. Gore-Tex is de oplossing. Het werkt redelijk goed bij koude en milde temperaturen, hoewel het nog steeds warm is als het kwik stijgt.

Gewicht en kosten van waterdichte schoenen

Een waterdichte schoen weegt en kost altijd meer dan zijn niet-waterdichte tegenhanger. Ga er vanuit dat je zeker een paar tientjes meer kwijt bent. 20 of 30 euro is geen uitzondering. Voor kwaliteitsschoenen leg je gemakkelijk 100 euro neer. Dit lijkt misschien veel, maar toch is het heel fijn om tijdens een lange wandeling geen natte voeten te krijgen. En dat is ook wat waard!