Kan het Corona virus overleven op schoenen?

We weten allemaal dat het juist in deze tijden belangrijk is om een gezichtsmasker te dragen en je woning goed schoon te maken. Het Corona virus blijft zich verspreiden over de hele wereld. Maar hoe ver moet je gaan? Moet je bijvoorbeeld ook je schoenen en kleren schoonmaken? Wij vertellen het je graag in dit artikel.

Hoe lang kan het coronavirus overleven op verschillende oppervlakken?

Oppervlakken die besmet zijn met het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, kunnen een persoon besmetten die ze aanraakt en vervolgens het gezicht aanraakt. Het coronavirus kan zich ook van persoon tot persoon verspreiden via ademhalingsdruppels vanuit een nies of hoest. Wetenschappers bestuderen momenteel de mogelijkheid dat het coronavirus in de lucht zit en blijft hangen in de lucht die je inademt, vooral wanneer het binnenshuis is.

Coronavirus op cruiseschip

Het Coronavirus kan op sommige oppervlakken langer dan negen dagen overleven. Een beroemd vroeg geval is het Coronavirus dat 17 had overleefd in het Diamond Princess cruiseschip. De passagiers vertrokken in februari van het schip. Het Coronavirus kan maximaal drie dagen leven op plastic en roestvrij staal, zo staat in een studie van de National Institutes of Health van maart 2020.

Virus overleeft minder goed op zacht oppervlak

De waarschijnlijkheid dat het virus op je kleren belandt wordt als laag beschouwd. En het blijkt dat slechts één studie tot nu toe heeft aangetoond dat het Coronavirus op schoenen kan overleven. Tot nu toe lijkt het erop het virus niet zo goed overleeft op een zacht oppervlak, zoals stof. Aan de andere kant kunnen zorgverleners en anderen die veel contact hebben met mensen die mogelijk besmet zijn met het Coronavirus beter hun werkkleding en schoenen buiten laten staan.

Kan het virus overleven op schoenzolen?

Een nieuwe studie uitgevoerd door het CDC in de Wuhan ziekenhuizen suggereert dat het virus kan overleven op schoenzolen, maar het is niet duidelijk of de druppels nog steeds besmettelijk waren. Johns Hopkins University heeft echter duidelijk gemaakt dat het overlevingspercentage van het virus minder dan 0,1% van de oorspronkelijke hoeveelheid viraal materiaal is.

Onwaarschijnlijk dat je besmet raakt via schoenen

De Cleveland Clinic zegt dat hoewel het mogelijk is voor het virus om te leven op schoenen, het zeer onwaarschijnlijk is dat het aan een persoon wordt overgedragen. Het enige wat je niet moet doen is het besmette gebied aanraken en vervolgens je gezicht aanraken.

Reactie van de WHO

“De kans dat COVID-19 op schoenen wordt verspreid en individuen besmet, is zeer klein”, aldus de WHO. Toch voegt de organisatie eraan toe dat mensen als voorzorgsmaatregel beten hun schoenen buiten kunnen laten staan.

Was je handen en ontsmet je schoenen

Heb je het vermoeden dat je iemand met Corona bent tegenkomen of heb je een met het Coronavirus geïnfecteerd oppervlak aangeraakt? Trek dan je schoenen uit voordat je jouw woning binnenloopt en was je handen onmiddellijk. Maak je schoenen voor de zekerheid nog even schoon met een ontsmettingsmiddel voordat je ze naar binnen brengt.