Wandelschoenen kopen, waar moet je op letten?

wandelschoenen

Ben jij een echte wandelaar, dan kun je niet zonder goede wandelschoenen. Het grote voordeel hiervan is dat ze jarenlang meegaan, dat ze comfortabel zitten en dat ze niet slijten na een flinke regenbui. Maar als je schoenen het dan na jaren hebben opgegeven is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe. Hoe pak je dat aan? Want geen enkele schoen zit natuurlijk zo lekker als je huidige schoenen. Met de tips in dit artikel gaat het je vast lukken nieuwe schoenen te vinden.

Waar koop je je nieuwe schoenen?

Wandelschoenen koop je niet maandelijks, en waarschijnlijk zelfs niet jaarlijks. Je zou ervoor kunnen kiezen deze bij een gewone schoenenwinkel te kopen, echter zijn dit dan vaak schoenen van een goedkoper merk. Ze mogen dan wel goedkoper zijn, maar gaan vaak ook minder lang mee. Daarnaast is de kans groot dat je snel pijnlijke voeten krijgt. Je doet er daarom ook goed aan naar een speciaalzaak te gaan, bij voorkeur een buitensportwinkel, waar ook een podoloog bij aanwezig is.

Zorg er daarnaast voor dat je dit op tijd doet, en niet drie dagen voor je wandelvakantie. Ook wandelschoenen moeten worden ingelopen, en dat heeft tijd nodig. Je kunt het beste in de namiddag op zoek gaan naar nieuwe schoenen, want dan hebben je voeten al veel beweging gehad en zijn ze dikker dan ’s ochtends.

Welke categorie wandelschoenen kies je?

Wandelschoenen zijn er in veel verschillende soorten en maten, voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast zijn deze schoenen onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. Het is belangrijk dat je schoenen kiest in de categorie die op jou van toepassing is. Heb je lage en soepele schoenen nodig voor dagelijks gebruik of een lichte wandeling, dan kies je voor categorie A. Zoek je juist schoenen voor een korte trektocht of voor je wandelvakantie in de Alpen of Ardennen? Dan kun je beter voor wandelschoenen gaan met categorie B. Hoge bergschoenen voor het zware wandelwerk inclusief het dragen van een zware backpack vallen onder categorie C en de laatste categorie, D, zijn veelal hoge en stijve klimschoenen.

Pas de schoenen uitvoerig

Nadat je schoenen in de juiste categorie hebt uitgezocht is het tijd om ze te gaan passen. Doe dit altijd met sokken aan die je ook tijdens een bergwandeling zou dragen. Houd er rekening mee dat je voeten op zullen zwellen tijdens het wandelen, je moet schoenen dan ook niet te klein kopen. Sterker nog, waarschijnlijk word je geadviseerd een maat groter te kopen. Denk erom dat je nog een vinger achter je voet moet kunnen steken wanneer je je schoenen aan hebt.

Ook is het belangrijk dat je niet gaat schuiven in je schoenen. Ze mogen niet te groot of breed zijn. Maar ook zeker niet te smal, want dat zorgt ervoor dat je voet wordt afgekneld waardoor je al snel pijn zal gaan krijgen.