De juiste wandelschoenen kiezen? Zó doe je dat

Wanneer je ervan houdt om een wandelingetje te maken weet je hoe belangrijk het is om je voeten te voorzien van een goed paar wandelschoenen. Hoewel het lopen makkelijk is valt het nog niet altijd mee om goede wandelschoenen te vinden die precies passen bij wat jij en je voeten nodig hebben. Hieronder hebben wij alles op een rijtje gezet hoe je de juiste wandelschoenen kiest.

Wandeling

Wandelschoenen zijn natuurlijk voor wandelingen, hier moet je dan ook mee beginnen. Wanneer je houdt van lange wandeltochten met verschillende terreinvlakken dan zal een schoen die aangemeten is je ondersteuning bieden. Dan zul je ook geen last hebben van vervelende klachten zoals drukklachten of achillespeesklachten.

Ga voor stevig

Voor bergtochten is een schoen aangeraden die een stevige zool heeft. Bij een stijve zool wordt het drukpunt beter verplaats. Op deze manier blijft de druk zich verplaatsen en blijven je voeten vrolijker.

C schoen met stijgijzers

De categorie C, zijn schoenen die gemaakt zijn voor gewaagde expedities. De zolen van deze schoenen zijn erg stijf en door deze stijfheid buigen de zool niet of zeer licht. Je hebt stijgijzers nodig en deze stijgijzers kun je monteren aan de onderkant van je wandelschoen. Deze heb je nodig om bergtochten mee te maken of om bijvoorbeeld ijs te beklimmen. Deze kun je niet bij een flexibele zool vast maken. Als je dit doet kunnen de stijgijzers onder je schoen loskomen.

Buigzame zool

Dit stimuleert je voeten en is voor veel mensen prettig om op te lopen. Vooral wanneer je geniet van wandelingen op een normale ondergrond kan je het beste kiezen voor een wandelschoen die uit de A-categorie komt. Het is vaak fijn als je wat meer vrijheid hebt in je schoenen om te bewegen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je op oneffen terrein gaat lopen, je spieren en je pezen meer worden belast.

Het passen van de schoen

Als je besluit om de wandelschoenen te gaan passen zijn er dingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat de schoen nergens te strak zit en dat je niet te veel ruimte over houdt. In dit laatste geval kan je namelijk blaren krijgen. Als je voor een hoge schoen gaat is het belangrijk om te weten dat de schoen stevig rond je kuit zit. Dit moet overigens wel gemakkelijk zitten.

Strik de schoenveters strak

Strik de schoenveters naar eigen keuze zo strak dat het nog comfortabel zit. Zorg ervoor dat de hiel niet verschuift. Bij de hiel moet je de schoenen strakker strikken dan je bij de kuit doet. Wanneer het terrein uitdagender wordt kan je de veters altijd nog even extra strakker trekken.

Schoenen: voor elk wat wils

Natuurlijk gaat het er ook om wat jij het prettigst vindt zitten. Als je enkels zwak zijn kan je beter kiezen voor schoen die stijf is en hoog zit. Sommige schoenen hebben namelijk rond de enkels extra versteviging. Als je snel last hebt van drukpijn dan zijn er ook schoenen die uitgerust zijn met extra demping.