Men fashion: Herken de heer

Uit onderzoek blijkt dat schoenen een belangrijke bron van informatie zijn om iemand te beoordelen. Zo worden vrouwen die hoge hakken dragen gezien als onvriendelijk en worden vrouwen die op puntschoenen lopen beoordeeld als onbehulpzaam en onbescheiden. Maar geldt dit ook voor het mannelijk geslacht? Kunnen we aan de hand van hun schoenen beoordelen of we te maken hebben met een heer, gluiperd of fashionfreak?

De New Balance sneaker

New Balance sneakers zijn voor zowel mannen als vrouwen een absolute musthave voor je sportieve garderobe. Ook zijn New Balance sneakers dit jaar een absolute trend in fashionland. De man die we momenteel spotten op deze sneakers kan beschouwd worden als een merkgevoelig type. Hij weet immers dat dit dé sneaker is van 2013. Mocht hij ze nog hebben van 10 jaar geleden dan hebben we te maken met een eco-stylish type, ook belangrijk!

Kleurrijke sneakers

Mannen die worden gespot op kleurrijk schoeisel houden van opvallen en vinden het belangrijk om uniek te zijn. Waarschijnlijk heb je ook te maken met een verzorgd type, want de keuze voor dit soort schoenen zijn door hem met zorg en aandacht uitgekozen. Naast schoenen is zijn outfit nét zo belangrijk. Dit soort schoenen zie je veel bij jongens uit de hiphop en rap scene. Denk aan Pharrel Williams, Lil Wayne en Jay-Z.

All Stars sneakers 

Dragers van All Stars worden al snel in verband gebracht met studenten en jonge mannen. Denk hierbij aan het lang-leve-de-lol type en het oudere type aan ‘I wanna be forever young’. Of ze dus ooit volwassen worden is maar de vraag! Natuurlijk kunnen All Stars ook heel stylish zijn onder een stoere jeans of een klassiek zwart pak. Het soort mannen dat voor dat laatste kiest kan ook wel in de categorie modebewust geplaatst worden.

De loafer 

Loafers behoren net als brogues tot een absolute klassieker in de schoenenmode. In de jaren ’30 ontwikkeld door The Spaulding family uit de Verenigde Staten en in de jaren ’50 behoorde de loafer definitief tot de schoenenkast van de Amerikaanse man. Ook werden loafers in deze tijd door studenten gebruikt om een fashion statement te maken. Sindsdien zijn loafers zodanig geëvolueerd dat ze anno 2013 ook gedragen worden door de modebewuste man. Mannen die houden van een klassieke en stijlvolle look worden voornamelijk gespot op loafers.

Dr. Martens 

Gothic, rock en punk. Als je denkt aan Dr Martens schoenen dan leg je automatisch de link met grungers, punkers en andere alternatieve groepen. Deze boots zijn voor de stoere rocker en het soort man dat hieraan wordt gekoppeld behoort niet tot het huisje-boompje-beestje type. Toch zijn er ook uitzonderingen en worden Dr. Martens tegenwoordig ook gewaardeerd in de mode-industrie. Zo is Marc Jacobs een grote fan en draagt hij zijn stoere Dr. Martens in combinatie met een Schotse kilt.

De brogue 

Net als de loafer is de brogue ook een klassieker pur sang. Brogue dragers zijn niet langer alleen voor kakkers en yuppen. Integendeel! In 2013 worden brogues gedragen door zowel mannen als vrouwen in combinatie met vele outfits. Omdat brogues tegenwoordig in tal van uitvoeringen verkrijgbaar zijn, is het type man dat hieraan wordt gelinkt steeds moeilijker in te schatten. Je kan te maken hebben met zowel een klassiek als trendgevoelig type. Een leuk ezelsbruggetje is overigens wel om te kijken naar de staat van de schoenen en de kleur. Cognac kleurtjes en donkerbruine brogues worden voornamelijk gedragen door oudere en klassieke types. Studs, spikes en zwart leer zijn voor mannen die houden van opvallen en experimenteren.