Blaren, wat nu?

Iedere vrouw heeft wel een paar killer heels in de kast staan waarvan de term killer niet gaat over de hakhoogte. We hebben het natuurlijk over wat er gebeurt wanneer je die killer heels aantrekt. Want laten we eerlijk zijn: deze schoenen trek je alleen aan naar een gelegenheid waar je de meeste tijd zittend doorbrengt. Want te lang staan of lopen op deze schoenen kunnen leiden tot pijn, roodheid en blaren. Over die laatste gaan we het hebben, want blaren? Dat is echt geen pretje.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van blaren zijn compressie en wrijving. Blaren ontstaan wanneer een deel van de huid met erg veel wrijving te maken krijgt. Met name wanneer de huid vochtig is, ontstaan snel blaren. Het begint met een rode plek en als er daarna nog sprake is van wrijving, ontstaat een holte met vocht. Opgesomd ontstaat wrijving door:

  • Te kleine of te grote schoenen
  • Te ruime of te krappe sokken. Sokken met gestopte plekken of naden.
  • Te lang lopen op een afhellend terrein.
  • Afwijkingen aan de voet. Hierbij kun je denken aan hamertenen en eeltknobbels.

Hoe te behandelen?

Als je blaar niet te pijnlijk is, is het beter om deze met rust te laten. De huid die intact is over de blaar zorgt voor een natuurlijke afweer tegen bacteriën en vermindert het risico op infecties.

Soort blaar

Heb je te maken met een kleine blaar? Dan kun je deze bedekken met een stukje tape of een pleister. Een grotere blaar moet worden bedekt met een luchtdoorlatend steriel stuk gaas die vocht kan absorberen en de wond laat ademen.

Alles over de behandeling van blaren. Lees hier alles over de behandeling van blaren. Maar ook oorzaken en welke schoenen je moet dragen lees je hier.

De juiste schoenen

Draag schoenen die goed passen. Ga dus zeker niet voor te kleine schoenen en denk niet: ”Oh die lopen toch wel uit!”. Schoenen moeten bij het aantrekken goed aanvoelen en niet te groot of te klein zitten. Let hier dus op!

Tip 1: Als je schoenen gaat shoppen doe dit dan niet in de ochtend, maar in de middag. Je voeten zijn dan meestal iets meer uitgezet dan in de ochtend en hierdoor kun je dus beter bepalen of de schoenen een goede pasvorm hebben voor jouw voeten. Probeer drukpunten te voorkomen.

Tip 2: Gebruik neopreen inlegzooltjes die helpen blaren te voorkomen.

Sokken

Naast schoenen spelen sokken ook een belangrijke rol bij blaarvoorkoming. Draag dunne naadloze sokken van acryl of polyester. Deze materialen voorkomen het nat worden en daardoor zacht worden van de huid door een goede afvoer van het transpiratievocht. Je kunt daaroverheen bijvoorbeeld wel weer gewone sokken dragen tijdens koude dagen.

Nog een aantal schoenen tips:

  • Laat ruimte voor de grote teen. Zorg ervoor dat al je tenen comfortabel kunnen bewegen.
  • Pas schoenen met je dagelijkse sokken.
  • Probeer altijd beide schoenen. Vertrouwen op alleen de grootte is niet voldoende. Bovendien zijn er vaak verschillen in de lengte van de benen.
  • Kies flexibele maar stevige schoenen met een zachte zool.
  • Vermijd schoenen met oneffenheden van de binnenzool.

Alles over de behandeling van blaren. Lees hier alles over de behandeling van blaren. Maar ook oorzaken en welke schoenen je moet dragen lees je hier.