London Fashion Week: Schoenen gespot!

Anders dan bij New York Fashion Week wordt de nadruk erg op schoenen gelegd bij de Fashion Week in Londen. Diverse ontwerpers hebben uitgebreid nagedacht over dit belangrijke accessoire en Shoejunks laat dit moment niet aan zich voorbij gaan zonder daar even bij stil te staan. 

Collabs

Wat hebben we gezien? Heel veel! Niet alleen viel de diversiteit in de schoeisel erg op, maar ook de vele samenwerkingen tussen ontwerpers. Zo zagen we de ontwerpen van Manolo Blahnik over de catwalk van Emilia Wickstead schrijden. Onder andere Alexa Chung en Olivia Palermo waren getuige van deze unieke samenwerking.

Christian Louboutin for Jonathan Saunders 

Het bleef niet bij deze samenwerking: Christian Louboutin maakte voor Jonathan Saunders ook een paar prachtige schoenen. Deze keer zagen we nauwelijks een rode zool, maar wel een stel comfortabele sandalen met enkelbandjes en een kleine hak. 

Burberry Prorsum

Burberry Prorsum verraste ons met een high heel-loze collectie. We zagen spierwitte sneakers voorbijkomen, met gele details. Opvallend waren de kleurrijke Birkenstock-achtige sandalen. Christoper Bailey wist ons te overtuigen door supermodels Suki Waterhouse, Jourdan Dunn en Malaika Firth in sneakers te laten lopen. 

Christopher Kane

Christopher Kane werd baseerde zijn collectie op de uniformen van zijn middelbare school, maar ook op zijn mentor en goede vriendin Louise Wilson. De ontwerper verwerkt de kleuren bordeaux en rood niet alleen in zijn kleding, maar ook in de schoenen. En hoewel we veel looks zagen met puntige hakken – soms met open tenen – zagen we gelukkig ook veel loafers.

Tom Ford 

In New York zagen we veel ontwerpers uitbundig het begin van de lente vieren met een rijk kleurenpalet. In Londen juist niet: sommige designers hielden zich niet aan deze ‘dresscode’. Tom Ford was een van hen. Met een grungy rock collectie zagen we de modellen zwart- en witte looks dragen in combinatie met messy hair. De schoenen waren weliswaar minder belangrijk – nipples everywhere – maar toch wel noemenswaardig genoeg. In plaats van hakken zagen we heel veel (hoge) muiltjes (clogs genoemd in modeland). Tom Ford ging niet alleen voor zwart, maar verwerkte ook een heel belangrijke trend in zijn schoenen: dierenprints. 

Rodarte

De wenkbrauwen waren een ding bij de show van Rodarte, maar de schoenen waren ook niet te missen. De Mulleavy zusjes hebben hard gewerkt aan deze collectie: niet alleen hadden de veterlaarzen in verschillende hoogtes, ze kwamen ook in de kleuren zwart, nude, bruin en goud. 

Shrimps

Shrimps maakte de ultieme prinsessenschoen: een schoen gehuld in glitter met doorzichtige hak en enkelbanden versierd met faux fur. Vreemd, ach nee? Alexa Chung is helemaal pro-Shrimps. De it-girl was bij de show aanwezig en had een Shrimpsclutch bij zich, dus misschien zien we komende zomer heel veel dames met zo’n exemplaar rondlopen. 

Simone Rocha 

Simone Rocha ging dit seizoen op de romantische tour. Haar schoenen waren een opvallend aspect van deze collectie. Gemaakt van onder andere veren, liepen de  modellen in – kort door de bocht – sloffen. Ook de derby schoenen en loafers kwamen niet onder de veren uit. En net zoals bij de kleding, hield Rocha het soft bij de schoenen: het kleurenpalet was zwart, babyroze en gebroken wit.