De eerste indruk: Schoenen verklappen de bitch

Met steeds meer lifestyle programma’s op tv waarin aandacht wordt besteed aan het uiterlijk en daarmee de persoon, is uit onderzoek wel iets heel interessants gebleken. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat schoenen de eerste indruk bepalen. Het type schoenen dat je draagt zegt iets over de persoon die je bent. Je kunt je dus niet meer verstoppen. Onmogelijk? Toch is het waar! Schoenen zeggen meer dan je denkt. 

Uit onderzoek, gepubliceerd in het ‘Journal of Research in Personality’ blijkt dat schoenen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de eerste indruk van een persoon. Er is relatief weinig voor nodig om iemands persoonlijkheid, status of politieke voorkeur te achterhalen. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het dragen van het type schoenen iets zegt over de drager daarvan. Zo worden kleurrijke en glanzende schoenen geassocieerd met extraverte mensen. En mensen met bescheiden schoenen gezien als vriendelijk. Dragers van puntschoenen daarentegen en waarvan het merk zichtbaar is, worden gezien als onvriendelijk, niet behulpzaam en onbescheiden. Verder werden personen die een linkse politieke voorkeur hebben, gezien als arme ‘hippies’. Dit houdt in dat hun schoenen werden beoordeeld als onaantrekkelijk, slechte staat van onderhoud en goedkoop. Verder worden mensen die kalm en gecontroleerd zijn geassocieerd met comfortabele schoenen, maar absoluut geen hoge hakken. Die worden gezien als formeel en oncomfortabel.

Het onderzoek

In het experiment kregen deelnemers foto’s van onbekende mensen met verschillende schoenen te zien. De foto’s die de deelnemers te zien kregen kwamen overeen met de werkelijkheid. De personen op de foto’s droegen in het dagelijks leven ook het betreffende schoentype. De deelnemers moesten de volgende dimensies van de persoon op de foto beoordelen: persoonlijkheid, politieke voorkeur, aantrekkingskracht en demografische factoren. Het ging hierbij om wat de ‘eerste indruk’ was van de persoon op de foto.

Conclusie

Schoenen zijn een betrouwbare bron van informatie om anderen te beoordelen. Mensen dragen schoenen die representatief zijn voor een bepaald imago. Anderen beoordelen schoeneigenaren aan de hand van hun schoenen, máár daarbij kunnen ze misleid worden. Je kan namelijk verschillende type schoenen dragen en daarmee wordt de beoordeling over jou ook anders. Desondanks zijn schoenen doorgaans een betrouwbaar middel om anderen te evalueren. Toekomstig onderzoek zou moeten uitwijzen óf mensen strategisch schoenen kopen om een bepaald beeld te schetsen van zichzelf. En of anderen dan in staat een beeld te vormen van die persoon? Mede uit dit onderzoek kan dus worden vastgesteld dat schoenen een aantrekkelijk middel zijn voor verder onderzoek. Voor de rest van de mensen die niet van plan zijn op te treden als wetenschapper: Schoenen zijn een belangrijk deel van je imago, besteed hier dus aandacht aan! 

Bron: Omri Gilliath, Angela J. Bahns, Fiona Ge, Christian S. Crandall, Shoes as a source of first impressions,  Journal of Research in Personality (2012),  volume 46(4), 423–430.