Waarom is het kiezen van goede sportschoenen zo ontzettend belangrijk?

Het kiezen van de juiste sportschoenen is net zo belangrijk als de training zelf, zo blijkt uit onderzoek. Sterker nog: schoenen bepalen hoe goed je presteert. Ga maar na: door schoenen die niet goed passen kun je vervelende blessures oplopen. Voor atleten met een mooie sportcarrière is dit een groot probleem. Des te belangrijker om goede sportschoenen te kiezen, maar hoe doe je dat?

Er is geen ‘one size fits all’

Ten eerste willen we meteen een mythe uit de wereld helpen: er is geen ‘one size fits all’ als het op sportschoenen aankomt. Schoenen om op te rennen zijn niet hetzelfde als voetbalschoenen. De biomechanica van een speler bepaalt wat ze dragen. En zelfs binnen sporten bestaan er verschillen. Neem nu een voetbalwedstrijd. Een spits beweegt sneller dan een keeper en heeft daardoor een iets andere biomechanica. De keeper bewaakt immers het doel, maar maakt minder bewegingen dan een aanvaller. Bovendien beweegt een spits sneller en krachtiger. Hij of zij heeft daarom net iets andere, snelle sportschoenen nodig dan de keeper.

Draag geen schoenen te groot zijn

Het is absoluut niet verstandig om slecht passende schoenen te dragen. Bij schoenen die te groot zijn bestaat er kans op uitglijden, omdat een voet teveel beweegruimte heeft. Dit heeft een negatieve invloed op de prestaties. Maar dat niet alleen, want het uitglijden kan ook lichamelijke schade veroorzaken. Een speler kan bijvoorbeeld uitglijden en daardoor lelijk terecht komen of tegen een andere speler aanbotsen.

Te kleine schoenen zijn ook een slecht idee

Het dragen van sportschoenen die te strak zitten omdat ze te klein zijn is eveneens een slecht idee. Dit vergroot namelijk de kans op blaren. Onderzoek toont aan dat bij een te kleine schoen de voet krachtig op de schoen drukt als er activiteit is. Daardoor ontstaat er wrijving, met blaren tot gevolg.

Zenuwen in het gedrang

Door de druk van de te klein schoen komen de zenuwen in de voet in het gedrang. Daardoor ontstaat de kans dat de voet gevoelloos wordt. Hoe langer de activiteit, zoals een wedstrijd, duurt hoe meer de voeten het gevoel verliezen. Op het moment dat je de schoenen uitrekt en geen gevoel meer hebt in de voeten ben je al te laat.

Kans op oedeem

Bloedvaten kunnen bekneld raken wanneer je te strak zittende schoenen draagt. Daardoor kun je op een gegeven moment last krijgen van gezwollen voeten (oedeem). Dit probleem, ook wel ‘vasculaire insufficiëntie’ genoemd, vormt met name bij koud weer een probleem voor atleten

Kleine moeite

Een oedeem kan voor behoorlijk wat pijn zorgen. Het is dan ook een goed idee om bij knelling snel een paar andere, grotere sportschoenen aan te schaffen. Het is een kleine moeite, maar met een positief resultaat. Je wilt immers optimaal presteren op het sportveld.

Welke voetbalschoenen zijn het beste?

Dr Ataro is een wetenschapper die zich heeft verdiept in de beste sportschoenen per sport. Zo stelt hij vast dat voetballers schoenen met spikes nodig hebben vanwege de vaak gladde ondergrond van het veld. De spikes moeten echter niet te scherp zijn. Hun doel is namelijk niet om te verankeren, maar om te voorkomen dat spelers uitglijden op het veld.

Hardloopschoenen

Hou je van hardlopen? Dan kun je het beste gedempte schoenen aanschaffen. De continue op- en neergaande beweging is een behoorlijke belasting voor je botten en spieren. Een sportschoen met demping vermindert de negatieve effecten hiervan.

Demping is belangrijk

Demping is belangrijk voor vrijwel elke sportschoen. Dit zorgt er namelijk voor dat je botten en spieren minder worden belast tijdens een activiteit. Er is bij vrijwel elke sport contact met de grond, en dat kan soms behoorlijk hard aankomen. De voet draagt namelijk veel gewicht, en sportschoenen moeten zo worden ontworpen dat ze jouw lichaam beschermen.