De techniek achter snelle sportschoenen

kinderschoenen

De eerste sub twee uur marathon werd onlangs voltooid door de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge. Sommige experts menen dat innovaties in het ontwerp van de trainer een centrale rol spelen in het succes. Maar wat is de wetenschap achter supersnelle sportschoenen? Kunnen ze echt zo’n groot verschil maken? En kunnen ze nog beter worden?

Meer aandacht voor sportuitrusting technieken

In de afgelopen twee decennia is de aandacht voor de techniek van sportuitrusting sterk toegenomen. Ook hardloop schoenen worden steeds innovatiever. Hoewel we een snelle ontwikkeling op dit gebied zien, zijn deze stappen vaak kleine verbeteringen in plaats van enorme stappen.

Bescherming tegen blessures

De allereerste hardlooploopschoen verscheen ongeveer tweehonderd jaar geleden. Zowel de materialen als het ontwerp zijn de afgelopen eeuwen sterk verbeterd. Een hardloopschoen moet de voet en de loper beschermen tegen blessures. Dat lukt steeds beter Het zorgt voor stabilisatie van de voet en beschermt de huid tegen beschadigingen. Het moet ook de potentieel schadelijke impactkrachten beperken wanneer de voet de grond raakt.

Loopefficiëntie verbeteren

Hardloopschoenen zijn ontworpen op een manier die de loopefficiëntie verbetert. De wetenschap suggereert dat als je de energie die nodig is om te lopen kunt verminderen, je in theorie sneller en voor een langere periode zou moeten kunnen lopen.

Technieken om steeds sneller te lopen

Er worden een aantal technieken toegepast om steeds sneller te kunnen lopen. Ten eerste kunnen we de massa van een schoen verminderen om hem lichter te maken. Zo kan een loper zijn benen efficiënter laten zwaaien. Een andere bewering is dat als er meer demping in de tussenzool zit, een atleet met rechtere benen kan lopen, waardoor de hardloper weer efficiënter vooruit gaat.

Toevoegen van stijve platen zorgt voor herverdeling

Het toevoegen van stijve platen in de tussenzool kan een atleet ook helpen om beter te lopen. Het werk aan de onderste ledematen van de knie naar het gewricht wordt herverdeeld. Deze stijve platen kunnen ook energie opslaan en teruggeven aan de hardloper.

Zoveel mogelijk energie teruggeven

In het algemeen willen we dat wanneer we deze tussenzool comprimeren en vervolgens loslaten, er zoveel mogelijk energie wordt teruggegeven. Hoe meer energie er namelijk wordt teruggegeven, hoe efficiënter een sporter zou moeten kunnen rennen.

Elke loper is anders

Grote sportmerken, zoals Nike, besteden veel tijd en middelen aan het ontwerpen en tunen van loopschoenen, maar de grootste uitdaging waar ze voor staan is het feit dat iedereen anders is. Het ontwerp en de techniek die in een hardloopschoen gaat is namelijk sterk afhankelijk van de loper en zijn of haar eisen . Ieder mens heeft zijn of haar eigen loopstijl en natuurlijk is iedere voet uniek. Oftewel: er komt nooit een one-size-fits-all in schoenontwerp.

Hardloopschoen is anders dan een marathonschoen

Een hardloopschpoen zou ook heel anders zijn dan bijvoorbeeld een marathonschoen. Marathonschoenen hebben demping nodig om het risico op blessures door veel stoten over een lange afstand te verminderen, terwijl een sprintschoen baat heeft bij stijver zijn zonder dat er noodzakelijkerwijs zoveel demping nodig is.