Statement heels: Mary-Jane pumps

Mary Jane’s! Wie kent ze niet. Deze pumps zijn anno 2013 een must in de schoenenkast van elke Shoejunk! Razend populair in de jaren 20 tijdens een avondje stappen en tegenwoordig zetten menig fashionista deze traditie voort. Kortom, Mary Jane pumps zijn hot!

Tegenwoordig zijn designers dol op dit klassieke model. Van Valentino tot Marc Jacobs, al deze labels hebben een Mary Jane pump in de collectie zitten. Maar wat zijn Mary Jane’s eigenlijk en wat is de geschiedenis achter dit muiltje?

Wat zijn Mary Jane’s?

Mary Jane is een Amerikaanse term  voor een gesloten, laag uitgesneden schoen met één of meer riempjes over de wreef. Oorspronkelijk gedragen door zowel mannen als vrouwen, maar vanaf de jaren 30 en 40 werden deze schoenen voornamelijk gedragen door jonge meisjes. In de jaren ’20 waren Mary Jane’s populair onder vrouwen en werden deze vooral gedragen tijdens het uitgaansleven.

Voor kids

Maar ook door kinderen werden deze schoenen veel gedragen in de thirties & fourties. Mary Jane’s voor kinderen zijn meestal gemaakt van zwart leer of lakleer, hebben een dunne riem vastgemaakt met een gesp of een knop, een brede en afgeronde toebox, lage hakken en dunne zolen.

Bij meisjes worden Mary Jane’s traditioneel gedragen met een panty of kousen, een jurk en/of rok en blouse.

Bij jongens (minder vaak) werden Mary Jane’s traditioneel gedragen met sokken, een korte broek en een shirt.

Mannen en Mary Jane’s

Vergis is niet! Ook het mannelijk geslacht was dol op Mary Jane’s. Hoewel deze schoenen tegenwoordig door vrouwen worden gedragen, waren ze ook populair onder mannen. Om maar een aantal voorbeelden te geven:

  • In de  Renaissance werden Mary Jane’s gedragen door koningen als Henry VIII van Engeland, Francis I van Frankrijk en Charles IX van Frankrijk.
  • Ook in China werden deze schoenen gedragen door heren tijdens het keizerlijke tijdperk van China.
  • De Kennedy’s en de Britse prinsen William en Harry in de jaren ’80.