Schoenen kiezen voor je kind: zo doe je dat

Als trotse papa of mama koop je waarschijnlijk graag mooie kleding voor je zoontje of dochtertje. Kinderschoenen van goede kwaliteit mogen niet ontbreken bij de outfit. Een goede maat en pasvorm zijn zeer belangrijk omdat kindervoetjes nog in de groei zijn. Maar waar moet je nu op letten bij je zoektocht naar de perfecte kinderschoenen? Dankzij onze tips slaag je zeker!

Waarom zijn goede kinderschoenen zo belangrijk?

Kinderen groeien snel, dat weten we allemaal. Sommige ouders hebben daardoor de neiging om kinderschoenen op de groei te kopen. Ze kiezen voor een iets grotere maat, zodat hun zoontje of dochtertje de schoenen langer kan dragen. Hoewel we dit begrijpen, is het geen verstandige keuze. Goed passende kinderschoenen zijn namelijk zeer belangrijk om een goede houding en looppatroon bij het kind aan te leren. Laat de voeten van jouw zoontje of dochtertje daarom even meten wanneer je in de winkel schoenen aanschaft. Op die manier weet je de exacte schoenmaat en maak je een verstandige keuze.

Kies voor een stevige achterkant

Kinderschoenen dienen aan een aantal eisen te voldoen. Zo moeten ze een goede aansluiting hebben bij de hiel. Informeer in de winkel of webshop of de kinderschoen een stevige ‘contrefort’ heeft. Dit is een versteviging aan de achterkant van de schoen die ervoor zorgt dat de hiel op zijn plaats blijft. Het zorgt daarmee voor de juiste ondersteuning van de voet. Koop geen kinderschoenen waarbij je het hielstuk plat kunt duwen, omdat de schoen dan te weinig steun geeft.

Hoge wreefsluiting zorgt voor goede houding

Ook een hoge wreefsluiting is essentieel bij kinderschoenen. Dit zorgt ervoor dat het kind stevig blijft staan. Op schoenen die fijn en stevig zitten kan het kind een goede houding ontwikkelen. Let daarnaast goed op de breedte van de schoen, want het moet zeker niet te wijd zitten. Kies daarnaast voor een schoen met voldoende ruimte voor de groei van de voet. Ongeveer 1 centimeter ruimte is prima.

Lichtgewicht zolen zijn een goede keuze

Tegenwoordig heb je de keuze uit tientallen merken die zich richten op kinderschoenen, zowel online als in de winkelstraten. Daardoor zie je door de bomen het bos niet meer. Met bekende schoenenmerken, zoals Geox, ben je verzekerd van kwaliteit. Vaak bevatten deze kinderschoenen lichtgewicht zolen. Daardoor loopt, rent en speelt jouw kind uiterst comfortabel. Let dan ook goed op de zool wanneer je kinderschoenen aanschaft. Voor een goede voetontwikkeling is een buigzame zool het allerbeste. Ook ontwikkelen de kindervoeten zich beter als schoenen een goede voering hebben, bijvoorbeeld van leer.

Kies voor een binnenvoering van leer

De perfecte kinderschoen heeft de juiste maat en is stevig. Natuurlijk is een mooi ontwerp ook belangrijk, maar de ontwikkeling van de kindervoet heeft prioriteit. Leren schoenen zien er vaak mooi uit én zijn van goede kwaliteit. Kies bij voorkeur dan ook voor kinderschoenen met een leren binnenzool. Hebben de schoenen dit niet, schaf dan leren inlegzooltjes aan. Leer is natuurmateriaal en is lekker stevig. Bovendien kan het veel vocht opnemen, wat zeker een voordeel is als je kind veel buiten speelt. Wil je graag zelf nieuwe schoenen kopen voor de zomer? Lees dan deze tips bij het kopen van schoenen en maak van jouw shopavontuur een groot succes!