Oxfords, do of don’t?

“This is a man’s world’’, zong James Brown ooit in 1969. Maar anno de winter van 2013 geldt dat ook op het gebied van de vrouwenmode. Met name op schoenengebied is het dit jaar raak. Van loafers en brogues tot de klassieke ofxords. Allen schoenen afkomstig uit de garderobe van de man krijgen dit jaar een plekje in de schoenenkast van de vrouw. Maar met name oxfords winnen steeds meer de harten van de vrouwelijke Shoejunks. Maar wat zijn oxfords eigenlijk en wat zijn de kenmerken van dit typisch mannelijke schoentje?

Wat zijn oxfords?

Oxfords zijn typische nette platte schoenen met een veters. Oxfords verschenen als eerste in Schotland en in Ierland, maar ook in de Verenigde Staten en in Frankrijk werd deze schoen veel gedragen. Oxfords zijn traditioneel gemaakt van leer en werden vroeger gezien als formele heren schoenen. Tegenwoordig is dat wel anders en vindt er een verschuiving plaats in fashion tussen typisch mannelijk eb typisch vrouwelijk. Het Oxford schoentje zien we met name deze winter veel terug in de schoenenkast van de vrouw.

Voor de ladies

Grote modehuizen als Givenchy, Miu Miu en Christian Louboutin geven elk hun eigen draai aan het platte schoentje. Er wordt zelfs een klein hakje aan toegevoegd voor een extra vrouwelijke look. Naast de grote modemerken, zijn Oxfords ook te vinden bij de grote modeketens. Van Zara en H&M tot Primark. Een breed aanbod in diverse stijlen en materialen die zowel geschikt zijn voor een casual als formele kantoor look.

Styling tips

Naar kantoor: draag de Oxfords onder een mooi gesneden pak of een jumpsuit.

Off duty: onder een rokje of jurkje voor een feminine look. Stijl af met een getailleerd blazertje.

Wat vind jij? Een do of een don’t? Zou jij deze schoenen dragen of vind je deze te mannelijk?