Obesitas voorkomen? Draag onstabiele schoenen!

Met de toename van aandacht voor obesitas in bijvoorbeeld programma’s als Obese van RTL4, neemt ook het onderzoek naar deze aandoening toe. Het voorkomen van obesitas kan afhangen van het dragen van eenvoudige onstabiele schoenen. Wist je dat?

Onderzoek

Volgens Amerikaans onderzoek gepubliceerd in ‘The American Journal of Medicine’ wordt het energieverbruik van obesitas patiënten verhoogt bij het dragen van onstabiele schoenen. Door het dragen van deze schoenen wordt de werking van de spieren namelijk verhoogd én daardoor dus het energieverbruik, aldus de onderzoekers. Het is niet voor niets dat grote sportmerken steeds meer sportschoenen op de markt brengen die gericht zijn op afvallen en gezondheidsklachten. Denk hierbij aan Reebok’s Easytones en de Shape Ups van Skechers.

Ergonomische schoenen Alles over obesitas, overgewicht en schoenen. Ontdek hier hoe je overgewicht en obesitas kan voorkomen door het dragen van de juiste schoenen!

Ergonomische  schoenen met een onstabiele zool verminderen statische en dynamische stabiliteit. Met andere woorden de stabiliteit van stilstaan of bewegen. In het onderzoek werden de ergonomische schoenen van MBT (Masai Barefoot Technology) gebruikt. Deze schoenen hebben een directe link met onze houding en algemene gezondheid. Hierdoor wordt de werking van de spieren verhoogt in de benen tijdens wandelen en staan.

Experiment

Activiteiten als zitten, staan en lopen, het zetten van een kopje koffie of het doen van boodschappen vallen onder alledaagse bewegingen. Patiënten met obesitas zijn mensen die minder lang staan en meer zitten vergeleken bij mensen zonder obesitas.

Tijdens het onderzoek werd het energieverbruik van obesitas patiënten vergeleken in twee situaties. Zitten en staan met gewone platte schoenen én zitten en staan met onstabiele schoenen. Tijdens het experiment werden gegevens van het energieverbruik en de manier van lopen verzameld en geanalyseerd.

Resultaten 

Uit het onderzoek bleek dat het energieverbruik met 5% tot 7% werd verhoogd bij het dragen van onstabiele schoenen in vergelijking met gewone platte schoenen.

Hieruit konden wetenschappers concluderen dat het verhogen van het energieverbruik wordt veroorzaakt door het dragen van onstabiele schoenen. Bij staan op onstabiele schoenen wordt de beweging in dij-, been- en voetspieren vergroot. Aandachtspunt hierbij is dat de verhoging van het energieverbruik deels te wijten is aan het gewicht van onstabiele schoenen. De onstabiele schoenen zijn namelijk zwaarder in gewicht dan gewone platte schoenen.

Conclusie

De onderzoekers zijn er sterk van overtuigd dat het dragen van onstabiele schoenen bij alledaagse activiteiten een doeltreffende middel is om obesitas te voorkomen. De resultaten uit deze studie tonen aan dat als mensen onstabiele schoenen dragen tijdens hun dagelijkse activiteiten, ze al 40 kcal extra kunnen verbranden per dag. Ook al is dit niet veel, toch is het een waardige poging om op een natuurlijke manier overgewicht te voorkomen en tegen te gaan, aldus de onderzoekers. Toekomstig onderzoek zal moeten aantonen hoe groot het effect is van het dragen van onstabiele schoenen op het voorkomen van obesitas en de behandeling hiervan. Maar dat het een invloed heeft is duidelijk

Bron: Nicola A. Maffiuletti, Davide Malatesta, Fiorenza Agosti, Alessandro Sartorio, Unstable Shoes Increase Energy Expenditure of Obese Patients,  The American Journal of Medicine (2012),  volume 125(5), 513–516.