Draag hakken en je bent begeerlijk

Mode komt en mode gaat, iets kan ‘in’ zijn voor een bepaalde tijd, maar raakt toch weer ‘uit’. Wat blijft zonder veel poespas is de ‘hoge hak’. Geïntroduceerd in de 16e eeuw is de hoge hak een niet weg te denken onderdeel geworden van de garderobe van elke vrouw sinds het midden van de 19e eeuw.

Ik ben aantrekkelijker

Maar waarom dragen vrouwen toch hoge hakken? Waarom nemen ze het ongemak en de pijn van de hoge hak voor lief? Moet je mee met het modebeeld of is het wat anders. Vraag het een vrouw en ze zal antwoorden dat hoge hakken haar langer en aantrekkelijker doen lijken en ze dit ook als zodanig ervaart.

Onderzoek

Alhoewel onderzoek door een team van de universiteit van Portsmouth aan het licht brengt dat het waar is dat hoge hakken vrouwen langer doen lijken, maar dat het meer het voorkomen, de manier van voortbewegen is die benadrukt wordt. Het versterkt het sex-appeal van de vrouwelijke verschijning, de beweging van de heupen, de accentuatie van de vrouwelijke vorm. Het doet hen er begeerlijker uitzien voor de man en bewust of onbewust speelt dit een rol voor de vrouw. Het stimuleert als het ware het gevoel er goed uit te zien en begeerlijk te zijn.

Experiment

Men liet in een experiment 15 mannen en 15 vrouwen de gestippelde omlijning van 12 vrouwen zien die voor 2 minuten hoge hakken en voor 2 minuten lage schoenen droegen. Zowel de mannen en de vrouwen vonden dat het vrouwelijke lichaam met hoge hakken er aantrekkelijker uitzag.

Daarna liet men 82 vrouwen en 38 mannen dezelfde gestippelde omlijning zien van de vrouwen maar nu vroeg men hen of de modellen mannen danwel vrouwen waren. Bij het dragen van platte schoenen zat 28 procent er naast omdat men er van uitging dat het mannen waren, bij de hoge hakken was dit tot 17 procent gedaald.

Hoge hakken, korte stappen

De verklaring hiervoor is dat vrouwen als ze hoge hakken dragen kortere stappen nemen en dit gepaard gaat met een verhoogde draaiing en houding van de heupen.  Hoge hakken versterken het verschil tussen de mannelijke en de vrouwelijke loopbeweging. Hakken versterken de vrouwelijke beweging en het vrouwelijk figuur en maken hen daarmee seksueel aantrekkelijker voor de man.

Wees trots!

Het mag duidelijk zijn dat vrouwen er trots op mogen zijn dat ze op een natuurlijke, aantrekkelijke manier op hoge hakken paraderen. Ze hebben dus gelijk als ze zeggen dat ze er op hakken beter uitzien en zich ook beter door voelen. Er zit dus alleen een nog diepere achtergrond in. We kunnen stellen dat “het oog ook wat wil” en “de dierlijke innerlijke lust wordt gestimuleerd”.  Hoe je het draait of keert!  Zet eens een man op hoge hakken en laat hem op een verleidelijke manier er op lopen. Wat zal daar het resultaat van zijn?