Deze tekenen duiden op slecht zittende schoenen

Goede schoenen zijn belangrijk. Wanneer mensen worden geconfronteerd met de onbeperkte mogelijkheden in winkels voor sportartikelen of sportkleding, zijn er een paar methodes om een loopschoen uit te zoeken. Maar hoe herken je nu precies of de schoen die je net gekocht hebt de juiste voor je voet is?

Je hebt je loopschoenen al langer dan een halfjaar

Als je je auto honderden kilometers lang goed wilt laten rijden, ververs je de olie regelmatig. Als je van plan bent blessurevrij te blijven en je gewrichten gezond te houden, moet je je loopschoenen routinematig vervangen. De meeste mensen blijven hun loopschoenen dragen lang nadat ze eigenlijk hun vermogen om hun voet te ondersteunen hebben verloren. Als het eigenlijk al langer dan 6 maanden geleden kan het tijd zijn voor gloednieuwe schoenen.

Je verliest je teennagels

Bij voorkeur rust je voet bij elke stap stevig in je schoen. Niettemin, in tegenstelling tot je favoriete paar casual schoenen, zouden je tenen de voltooiing van je schoeisel niet mogen raken als je rent, zelfs niet op een helling naar beneden. Als je vaak de neiging hebt nagels te verliezen tijdens het hardlopen, heb je misschien een halve maat groter nodig dan je nu aantrekt.

Je voeten doen pijn tijdens het lopen

Je voeten zijn de basis van je manier van lopen. Hoe je voet precies de weg raakt, bepaalt uiteindelijk of je voeten heerlijk aanvoelen na een toekomstige of alsof je spijkers recht in je voetboog en ook hak probeert te slaan. De enige manier om je voet tijdens je hele loop correct te plaatsen is met de schoen die je draagt.

Je krijgt blaren, eelt en likdoorns

Blaren, eelt, en likdoorns aan je voeten worden allemaal veroorzaakt door langdurige druk en wrijving. Dit kan gebeuren als je schoen te smal of te kort is, of als het ondersteunende materiaal aan de binnenkant van je schoen begint af te breken. Natuurlijk kun je dit het beste aanpakken zodra je denkt dat zich een blaar, eelt of likdoorn aan het vormen is.

Je ontwikkelt problemen aan je hiel

Onder de huid van je voet zit een lange band van bindweefsel die je hiel met je tenen verbindt, je plantaire fascia genaamd. Als deze band ontstoken raakt, kun je een aandoening krijgen die fasciitis plantaris heet. Gekenmerkt door stekende pijnen in je hiel als je ’s morgens voor het eerst wakker wordt, kan fasciitis plantaris voorkomen worden door loopschoenen te dragen met de juiste hoeveelheid steun.

Je hebt opgezwollen voeten

Oefeningen kunnen de bloedstroom naar je hart en longen verhogen, maar ze verminderen ook de bloedstroom naar je handen en voeten, waardoor ze vaak opzwellen. Als je merkt dat je na een loop alle veters losmaakt, heb je misschien een bredere schoen nodig. Let er bij het vergroten van een breedte wel op dat je hiel comfortabel in je schoen zit zonder weg te glijden.

Je ontwikkelt peesontsteking door het hardlopen

Een pees hecht spieren aan botten. Als dit bindweefsel ontstoken raakt, krijg je een aandoening die peesontsteking heet. Gekenmerkt door gevoeligheid, pijn en zwelling krijgen hardlopers peesontsteking in hun achillespees, enkels en voeten als ze een schoen dragen die hun enkel naar binnen laat rollen bij elke stap.

Tot slot: Wanneer is het tijd om nieuwe schoenen te kopen?

Sommige mensen de best uitziende schoen. Anderen snuffelen in de uitverkoop schappen naar de allerbeste prijs. Andere consumenten focussen op stijl tot ze het uitstekende schoeisel vinden, tegen de ideale prijs en met de ideale pasvorm. Het belangrijkste is dat je voorkomt dat schoenen pijn gaan doen. In dit artikel lees je een aantal tekenen die erop wijzen dat jouw schoenen niet goed zitten en dat het hoog tijd is om nieuwe exemplaren te kopen.