Waarom zijn goede hardloopschoenen zo belangrijk?

Ben je van plan om binnenkort te gaan hardlopen? Een goed idee, want het is een zeer gezonde activiteit. Wel heb je voor deze sportieve activiteit een paar goede hardloopschoenen nodig. Hardlopen kan vrij inspannend voor je lichaam zijn en het dragen van sneakers kan nare blessures veroorzaken. Gelukkig verklein je met goede hardloopschoenen de kans op fysiek ongemak.

Welke hardloopschoenen moet je kiezen?

Kies voor hardloopschoenen waarvan al een tijdje het nieuwe model uit is. Dit is goedkoper. Topmerken zijn bijvoorbeeld Adidas, Nike, New Balance en Asics. Producten van deze merken zitten zeer comfortabel en gaan lang mee. Voor elk budget zijn er wel hardloopschoeenn beschikbaar. Bedenk voordat je gaat winkelen wat jouw budget is, en kies op basis daarvan voor een paar goede schoenen.

Waarom zijn goede hardloopschoenen zo belangrijk?

Hardloopschoenen van goede kwaliteit bieden verschillende voordelen. Zo hebben ze demping, wat betekent dat je lichaam minder zwaar belast wordt. Kies voor hardloopschoenen van goede kwaliteit met speciale zolen die je voet sturen, waardoor je automatisch op je hak landt. Goede demping zorgt ervoor dat jouw gewicht tijdens het hardlopen beter verdeeld wordt. Daardoor vangt je lichaam schokken beter op. Dit is onder andere goed voor je rug en knieën. Sneakers hebben vaak geen demping, waardoor het risico op blessures toeneemt. Gelukkig vormen hardloopschoenen van goede kwaliteit het perfecte alternatief.

Verschillende pasvormen en modellen

Het kiezen van een bepaald type hardloopschoenen is heel persoonlijk. Een ervaren hardloper heeft natuurlijk andere wensen dan een beginner. Bovendien bestaan er geen standaard hardloopschoenen omdat de pasvorm, demping en stabiliteit per model verschillen. Wel bestaan er verschillende soorten hardloopschoenen die zijn gebaseerd op een bepaalde manier van lopen. Zo heb je neutrale hardloopschoenen nodig wanneer je tijdens het lopen vaak op de buitenzijde van je hiel belandt.

Wat is pronatie?

Sommige hardlopers zetten met hun tweede teen een vloeiende beweging af. Daarbij kantelt het enkelgewicht van je voet onder de druk van het lichaam naar binnen. In de sportwereld wordt dit aangeduid met de term ‘pronatie’. Wanneer je dit teveel doet heb je anti-pronatie schoenen nodig. Je hoeft niet altijd slechts één type hardloopschoenen te kiezen. Soms is het handig om af te wisselen. Dit wordt aangeraden wanneer je graag aan verschillende vormen van hardlopen doet.