Zo maak je jouw zomerschoenen perfect schoon

We weten hoe we leren of stoffen schoenen schoonmaken, maar de kurk voor het schoonmaken van schoenen is heel anders. Kurk is een delicaat materiaal dat de juiste zorg verdient. Om ervoor te zorgen dat jouw mooie zomerschoenen goed worden onderhouden is het belangrijk om onderzoek te doen. Het lezen van dit artikel is een goede eerste stap!

Waarom goed schoonmaken belangrijk is

Wanneer je in de zomer op stap gaat, zorg je er natuurlijk voor dat je er goed uitziet. Zo heb je goed nagedacht over de kleding die je draagt en weet je ook precies met welke accessoires en zomerschoenen je je kleding gaat ontwerpen. Maar het dragen van vieze kurken schoenen is natuurlijk onmogelijk, omdat het afbreuk doet aan het beeld dat je wilt creëren. Daarom is het essentieel om de kurk van de schoenen schoon te maken.

Tip 1: Wacht niet te lang met schoonmaken

Dit is een beetje een gok, maar hoe langer je wacht met het schoonmaken van de schoenkurk, hoe groter de kans dat het materiaal vuil wordt. Hoe vuiler de kurk, hoe moeilijker het uiteindelijk zal zijn om hem schoon te maken. Het vuil op de kurk is meestal een mengsel van zweet en vuil. Als je voetbed bijvoorbeeld van kurk is, wordt het na verloop van tijd donkerder.

Voorkom lelijke vlekken

Als je door vuil of (nat) gras gaat, geeft dit natuurlijk ook lelijke vlekken, die naarmate het langer duurt in de kurk trekken. Om ervoor te zorgen dat de kurk weer helemaal schoon is, kunt u het beste zo snel mogelijk beginnen met het reinigen van de kurk van de schoen en deze handeling regelmatig herhalen. Twee keer een beetje vuil afborstelen is beter dan veel.

Tip 2: Gebruik water

Nou, je hebt besloten om meteen te beginnen met het schoonmaken van de kurken van je schoenen. Een handige manier is om een vochtige doek te gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de doek niet te nat is. Dompel hem daarom onder in een kom met water of laat hem even onder de kraan staan en wring hem daarna droog. Veeg de vlek nu voorzichtig af met een doek om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.

Tip 3: Gebruik zeep/ en of shampoo

Als je de kurken van je schoenen niet gewoon met water kunt wassen, kun je eventueel zeep of shampoo proberen. Voeg wat warm water toe en zeep of shampoo. Meng de twee gelijkmatig en dompel vervolgens een zachte doek in het mengsel. Knijp erin en tik of veeg nogmaals over de vlek. Het vuil dat net niet uit het water vloeit, zal nu eerder van de kurk vallen. Daardoor krijgen je schoenen een hele nieuwe uitstraling.

Tip 4: Geef niet op

Zijn de vlekken nog steeds niet helemaal verdwenen? Balen! Maar nog niet alle hoop is verloren. Het kurk van je schoenen schoonmaken kan tot slot namelijk ook nog met behulp van wat bakpoeder en wat water. Voor deze methode van kurk van schoenen schoonmaken maak je eerst een dikke pasta van het bakpoeder. Dit doe je door het te mengen met wat water en vervolgens goed door elkaar te roeren. Smeer de pasta vervolgens op de vlek en laat deze even intrekken. Na enige tijd haal je de pasta weer van het kurk af met behulp van wat water. Hopelijk zijn de vlekken straks verdwenen!