Céline herfst/winter collectie 2014

Phoebe Philo, creative directeur van Céline dacht aan de ‘30s bij het creëren van haar nieuwe collectie voor het komene najaar. Zij nam hierbij kritische vrouwen als Lee Miller en Hannah Höch als voorbeeld die bekend waren in de kunstwereld van die tijd, m.n. avant garde en surrealisme. Een foto van Miller in het bijzonder genomen tijdens de val van de Nazis gaf haar inspiratie. Radikaal en mannelijk wat in die tijd revolutionair was. Philo vertaalde dit naar haar collectie in een mannelijke stijl  met een vrouwelijk silhouet.

Jaren ’30

Ondanks dus de mannelijke elementen in de collectie met kenmerkende dertig-stijl tailoring, b.v. oversized mannenbroeken, lag de nadruk op de zachtheid van de kleding. Sensueel en uitnodigend, spontaan en vol leven, één met de drager.

Items

Top tot teen formules vol varieteit, jassen, ribbroeken en A-lijn rokken.  De calf-length jassen met een smalle taille creëeren een nieuw silhouet, een aantal ervan vallen extra op met hun diagonale sluitingen. Trompetvormige badplooibroeken, korte jasjes, slanke gebreide tuniekjes over bijpassende ribbroeken en bonte shirts en tops om de boel op te vrolijken. Zwarte kokerjassen gedecoreerd met struisvogelveren en  experimentele truien vormden ook deel van de smachtende, vage ‘30s stijl.

Philo gebruikt alle vormen om te komen tot haar uiteindelijk doel: een collectie die past bij de intelligente vrouw van vandaag.