Handige tips voor een juiste schoen pasvorm

Een goede pasvorm voor schoenen is belangrijk. Daardoor loop je comfortabel en blijven je voeten gezond. Maar hoe kies je de juiste schoen pasvorm? In dit artikel vind je een aantal handige tips.

Tip 1: Meet je voeten

Laat je voeten meten voor je schoenen koopt. Het is beter ze ’s avonds op te meten als je voeten helemaal uitgezet zijn. Zo krijg je het juiste comfort om de hele dag te dragen in plaats van alleen uitgeruste voeten in de ochtend.

Tip 2: Ga voor de maat van je grotere voet

Wist je dat je één voet hebt die groter is dan de andere? Meet beide voeten en ga voor de maat van je grotere voet. Op die manier kies je schoenen die geschikt zijn voor je voeten.

Tip 3: Koop niet op basis van uitzetten

Verwacht niet dat je schoenen in de loop van de tijd zullen uitzetten. Hoewel sommige soorten schoenen kunnen uitzetten (leren schoenen, bijvoorbeeld), is het niet juist om een kleinere maat te kiezen om deze ‘groei op te vangen’. Je schoenen zullen niet op magische wijze groeien!

Tip 4: Neem je favoriete sokken mee

Neem voor het meten van je voeten de sokken mee die je normaal bij die schoenen zou dragen. Dit kan echt een verschil maken in de maten.

Tip 5: Gebruik een schoenlepel

Als je voeten opgemeten zijn, zorg er dan voor dat je je geklede schoenen met een schoenlepel aantrekt. Zo beschadig je de achterkant van de schoen niet.

Tip 6: Sta rechtop

Sta rechtop met beide schoenen aan. Er moet tussen jouw langste teen en de punt van je schoen namelijk voldoende ruimte zijn.

Tip 7: Meet met je vingers

Maar hoeveel ruimte moet je dan hebben in je schoenen? Er is een belangrijke test die je schoenen moeten doorstaan: Schuif je wijsvinger tussen je hiel en de hak van je schoenen. Je vinger moet goed passen, maar niet te strak of te los. Als het krap is, is de kans groot dat je een grotere maat nodig hebt. Als hij te los zit, neem dan een maat kleiner.

Tip 8: Loop in beide schoenen

Voor schoenen met leren zolen raden wij aan om op een tapijt te lopen. Wanneer je op een andere ondergrond loopt, zullen de zolen en hakken gaan slijten. Dit is geen goed idee wanneer je de schoenen moet retourneren. Zorg ervoor dat je geen krassen op de zolen maakt.

Vermijd schuren of slijten

Loop een eindje en controleer of ze nergens schuren of slijten Enig slippen van de hiel is normaal, tot een halve centimeter.Dit komt omdat de zool nog niet is ingelopen.

Tip 9: Kijk naar de breedte van de schoen

Het breedste deel van jouw voet, bij het balgebied en de middenvoetsbeentjes, moet ongeveer overeenkomen met het breedste deel van de schoen.

Tip 10: Hou rekening met merken en maten

Niet alle merken hebben dezelfde maatvoering en sommige hebben standaard breedtematen. Bekijk altijd een maattabel die verschillende merken met elkaar vergelijkt