Vrouwen aantrekkelijker op hoge hakken

Dames opgelet! Als je met het idee speelt je pijnlijke high heels aan de wilgen te hangen, denk er dan goed over na. Want ondanks dat het dragen van hoge hakken gevaarlijk is en de kans op blaren en pijnlijke voeten aanzienlijk toeneemt, schijnen hoge hakken je aantrekkelijkheid te vergroten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die hoge hakken dragen als aantrekkelijker worden gezien.

Experiment

Wetenschappers van de universiteit van Portsmouth lieten een aantal vrouwen vier minuten lang lopen op een catwalk. De deelnemers waren vrouwen van in de twintig jaar. Elke deelneemster was in het bezit van minstens 4 paar hakken (en max. 25 paar) die ze tenminste één keer per week droegen.

Van de 12 deelneemsters droeg de helft van de vrouwen stiletto’s en de andere helft platte schoenen. De jury, bestaande uit zowel mannen als vrouwen, moest punten geven op de factoren aantrekkelijk- en vrouwelijkheid. De deelneemsters werden getoond vanaf de heupen tot aan de voeten. De gezichten werden niet getoond.

Resultaat

In alle gevallen werden vrouwen op hakken als aantrekkelijker en eleganter beoordeeld dan de vrouwen op platte schoenen. De vrouwen op high heels liepen ook sneller dan de vrouwen op platte schoenen, namelijk 110 stappen per minuut in plaats van 106 stappen.

In een tweede experiment, werd de jury gevraagd of er een man of vrouw op de catwalk liep.  Bij de  modellen op platte schoenen was de kans bijna twee keer zo groot dat ze werden aangezien voor een man.

Manier van lopen

De wetenschappers onderzochten daarnaast ook de verschillen in de manier van lopen van de modellen. Ze concludeerden dat vrouwen er vrouwelijker uitzagen op hakken dan op platte schoenen. Redenen hiervoor zijn  dat de vrouwen op hakken kortere stappen maakten en meer zwaaiden met hun heupen.

Conclusie

In het vakblad Evolution and Human Behavior concluderen de wetenschappers het volgende: ‘’De hoge hakken benadrukken het sexy loopje van de vrouw. Dat loopje zorgt ervoor dat mannen vrouwen aantrekkelijker gaan vinden. Hierdoor zien andere vrouwen deze groep vrouwen als mogelijke concurrent bij het vinden van een man’’.