Nederlanders lopen steeds vaker op oude schoenen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over februari 2013 blijkt dat Nederlanders nog meer zijn gaan bezuinigen en dan met name op schoenen. Het gevolg: steeds meer Nederlanders lopen op oude schoenen. Dat blijkt vooral voor mannen te gelden maar ook steeds meer fashionista’s houden de hand op de knip. Die laatste groep gaat steeds vaker experimenteren met oude schoenen. Do It Yourself (DIY) heeft daardoor een enorme vlucht genomen.

DIY

DIY staat voor Do It Yourself en is sinds een aantal jaar erg populair, met name in fashion. Vele fashionista’s pimpen tegenwoordig hun oude schoenen of kleding. Het is erg hip, maar ook erg leuk om te doen. Binnen no time creëer je je eigen musthave en de kans dat je een tweede persoon ermee tegenkomt is zeer klein. DIY is toe te passen op allerlei soorten schoenen. Denk aan pumps, sneakers en high heels.

Cijfers CBS

Uit de CBS cijfers blijkt dat in februari van dit jaar (2013) maar liefst 11,9 procent op schoenen en lederwaren werd bezuinigd. Ter vergelijking gaven Nederlandse consumenten aan huishoudelijke artikelen 11,5 procent minder uit en aan auto’s 10,5 procent minder. Aan diensten werd juist iets meer besteed dan in dezelfde maand vorig jaar: 2,7 procent. Maar dat dit shocking is voor de schoenenbranche is wel duidelijk.

De vraag is echter of we uit moeten gaan van de cijfers van het CBS. Onderzoeksbureau GfK meldt in tegenstelling tot het CBS namelijk een stijging van 5 procent aan bestedingen in de schoenenmarkt (totaal van vrouwen-, mannen-, en kinderschoenen, inclusief sportschoenen) in februari 2013 ten opzichte van de bestedingen in dezelfde maand vorig jaar. Volgens het onderzoeksbureau is dat met name te danken aan een stijging van het gemiddeld besteed bedrag. Er worden dus duurdere schoenen verkocht. Het aantal gekochte paren daalde met 2 procent. Deze cijfers zijn in tegenstelling tot de cijfers van het CBS gebaseerd op online onderzoek onder 12.500 Nederlandse consumenten van vijftien jaar en ouder.

Om de schoenenbranche te steunen roepen wij alle Shoejunks op om flink te besteden.