Must visit: De film over het leven van Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent, een ontwerper die de modewereld op z’n kop zette met zijn revolutionaire ontwerpen. Denk hierbij aan het wereldberoemde Mondriaan jurkje en de smoking voor vrouwen. Op de dag van vandaag wordt de designer gezien als een van de bekendste mode iconen van de 20e eeuw. Geen wonder dus dat er een film over het leven is gemaakt van deze modekoning. Als echte Fashionjunk dus zeker een bezoek waard!

Depressie

In 1999 werd het merk YSL gekocht door Gucci, waarbij Tom Ford gevraagd werd de leiding te nemen van de ready-to-wear-collectie, terwijl Saint Laurent de haute couture collectie ontwierp.  In 2002 werd als gevolg van Saint Laurents leeftijd, depressies, alcohol- en drugsmisbruik besloten het couturehuis van YSL te sluiten. Yves trok zich daarna meer en meer terug in zijn huis in Marrakech in Marokko waar hij op 71-jarige leeftijd overleed.

De film

Een film die je een kijkje geeft in het turbulente leven van Yves Saint Laurent, en dus zeker de moeite waard is. Niet alleen krijg je een inzicht in zijn leven maar je ziet tevens een aantal van zijn elegante creaties die door zijn partner Pierre Bergé speciaal voor de film werden uitgeleend. De hoofdrol wordt gespeeld door Pierre Niney die met zijn stemgeluid en gebogen lichaamshouding volledig in de huid kruipt van de ontwerper. Een echte must visit dus voor YSL-liefhebbers en natuurlijk echte fashionjunks. Momenteel draait Yves Saint Laurent de film in de bioscopen.

Over Yves Saint Laurent

Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent, geboren op 1 augustus 1936 in Oran, Algerije en overleden op 1 juni 2008 te Parijs, was een Franse modeontwerper. Met 18  jaar ging hij bij ontwerper Christian Dior werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Yves op 21-jarige leeftijd de leiding over het modehuis Dior. Yves moest dienst nemen in het Franse leger tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog maar kreeg een zenuwinzinking en werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Vanwege deze zenuwinzinking werd hem de leiding over het modehuis Dior ontnomen. Samen met zijn partner Pierre Bergé begon hij daarop zijn eigen modehuis, met de later bekend geworden merknaam YSL.