Jouw voeten droog houden in de winter doe je zó

De winter: knusse avondjes bij de open haard, chocolademelk met slagroom én wandelingen in de buitenlucht. Ja, je leest het goed: ook in de koudste periode van het jaar moet je wel eens naar buiten. Een winterse wandeling wordt pas echt een groot succes met fijne schoenen van goede kwaliteit. Hoe krijg je dat voor elkaar? In dit artikel vind je een aantal tips om jouw schoenen in de winter in goede conditie te houden.

Tip 1: Maak je schoenen waterbestendig

Nederland beleeft momenteel een van de natste winters uit haar geschiedenis. Juist bij veel regen is het ontzettend belangrijk belang om waterbestendige schoenen te dragen. Gelukkig kun je dit prima zelf voor elkaar te krijgen met waterafstotende spray, die gewoon in de winkel verkrijgbaar is. Breng het aan op de schoenen volgens de instructies. Behandel zowel de bovenkant als de zool. Voortaan loop je zonder problemen door de regen, sneeuw of wat voor heftige weersomstandigheden dan ook!

Tip 2: Maak jouw schoenen regelmatig schoon

Modder en vuil op jouw schoenen is in de winter nu eenmaal niet te voorkomen. Maar dat betekent niet dat je ze maar hoeft te verwaarlozen. Even jouw schoenen schoonmaken is weinig werk. Veeg ze regelmatig af met een vochtig doekje of zachte borstel. Heb je last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan een milde zeepoplossing. Vermijd echter agressieve chemicaliën die het materiaal kunnen beschadigen. Niet nodig en zonde!

Tip 3: Laat je schoenen drogen

Natte schoenen en sokken voelen vreselijk aan. En dat niet alleen, soms zorgt water ook nog eens voor beschadigingen en nare geurtjes. Laat natte schoenen daarom langzaam en natuurlijk drogen. Vermijd directe warmtebronnen zoals kachels zoveel mogelijk, want die zijn niet goed voor de kwaliteit van de schoenen. Stop in plaats krantenpapier in jouw schoenen om het vocht te absorberen. Daardoor behouden ze hun vorm tijdens het drogen. Wel zo fijn!

Tip 4: Draag verschillende paren

Misschien heb je meerdere winterse schoenen in de kast staan. We raden aan om ze regelmatig af te wisselen. Daardoor krijgen schoenen de tijd om volledig te drogen van het water de dag of de dagen ervoor. Dit draagt bij aan de kwaliteit én verlengt hun levensduur. Hopelijk kun je dan volgende herfst of winter dezelfde paar schoenen weer dragen!

Tip 5: Gebruik een conditioner voor leren schoenen

Leren schoenen hebben bij koude temperaturen extra aandacht nodig. Gebruik zodoende een speciale conditioner om het leer te voeden en te beschermen tegen uitdroging. Breng het spul aan met een zacht doekje en polijst je schoenen om ze er als nieuw uit te laten zien.

Tip 6: Verwijder zoutvlekken direct

De kans is groot dat er gestrooid wordt als het sneeuwt. Helaas is zout erg slecht voor de kwaliteit van je schoenen. Veeg eventuele vlekken van zout meteen weg zodra je thuiskomt. Het enige wat je nodig hebt is een vochtig doekje. Doe dit vrij snel, want zout kan leer beschadigen en witte vlekken achterlaten op schoenen van ander materiaal.

Tip 7: Berg je schoenen op in een fijne ruimte

In de winter zijn er vast wel dagen dat je de deur niet uitkomt. Ook dan is het belangrijk om goed voor jouw schoenen te zorgen. Geef ze een plekje op een droge en goed geventileerde plek. Vochtige ruimtes zijn uit den boze! Heb je veel schoenen? Geef ze de ruimte en leg ze niet te dicht bij elkaar. Elk schoenenpaar is waardevol, helemaal als je graag naar buiten gaat.