Hoe lang gaan goede hardloopschoenen mee?

Ben je een regelmatige loper? Of je nu graag gebruik maakt van een loopband of liever de frisse buitenlucht verkent: het is belangrijk om een paar hardloopschoenen van goede kwaliteit te hebben. Hoe vind je een goed paar hardloopschoenen en hoe lang gaan ze mee? Je leest het in dit artikel!

Hardloopschoenen gaan maximale tijd mee

Het vinden van de beste loopschoenen kan best een uitdaging zijn. Dus vind je uiteindelijk een prachtig en comfortabel paar hardloopschoenen, dan wil je ze natuurlijk nooit meer kwijt. Om het maximale uit hardlopen te halen én om vervelende blessures te voorkomen moet je je bewust zijn van de maximale tijd waarin je hardloopschoenen en/of sportschoenen meekunnen.

Wanneer is het tijd om nieuwe hardloopschoenen te kopen?

Hardloopexperts weten precies hoeveel kilometers je maximaal in je favoriete hardloopschoenen kan lopen. Na een bepaalde periode is het tijd om een nieuw paar betrouwbare sportschoenen te kiezen in de winkel. Afhankelijk van hoeveel je loopt gaan hardloopschoenen een halfjaar tot een jaar mee. Maar omdat niet iedereen met dezelfde regelmaat loopt, wordt het schema meestal in kilometers. Aangezien enthousiaste lopers ongeveer 32 kilometer per week lopen, komt dit neer op 600 tot 700 kilometer. Daar doet men ongeveer een halfjaar over, soms langer.

Houd bij hoeveel kilometer je loopt

Loop je minder? Bereken dan de gemiddelde afstand per week en tel die bij de maanden dat je loopt. Dit geeft een indicatie van wanneer het tijd is om een nieuw paar loopschoenen aan te schaffen. Gelukkig is het dankzij de moderne technologie gemakkelijker dan ooit om bij te houden hoeveel kilometer je precies loopt. Dit is niet alleen ideaal voor je training, maar ook voor de levensduur van jouw hardloopschoenen.

Fitness trainers en trackers

Diverse fitness trainers, zoals de Apple Watch of de Fibit, houden je hartslag en de looproute bij. Ook geven ze een handig overzicht van het aantal kilometers dat je hebt gelopen. Probeer je totale aantal kilometers te resetten vanaf het moment dat je nieuwe sportschoenen aanschaft. Of noteer wanneer je ze hebt gekocht en gebruik een speciale tracker om bij te houden hoeveel kilometer je sinds de aanschaf van de schoenen hebt gelopen.

Hier moet je op letten bij het inspecteren van hardloopschoenen

Weet je nog steeds niet zeker hoe lang je hardloopschoenen het zullen volhouden? Controleer ze dan regelmatig en hou in de gaten hoe je lichaam zich voelt als je rent. Dit geeft je inzicht in de slijtage van je schoenen. Stel jezelf de volgende basisvragen bij het inspecteren van je schoen:

  • Zit het bovenste gedeelte los?
  • Heeft je hiel nog steeds een stevige greep?
  • Hoe ziet het loopvlak op de zool van de schoen eruit, versleten of niet?

Let ook op de inlegzolen

Is het antwoord op bovenstaande vragen allemaal ja? Dan is het tijd om naar vervanging te zoeken. Let daarnaast ook op inlegzolen. Op het moment dat je ze uit de schoen haalt zie je meteen waar ze samenpersen. Afhankelijk van hoe je loopt kan dit in de hiel of voorvoet zijn. Het kan zijn dat een deel van de binnenzool, of de binnenzool voor een bepaalde voet, meer versleten of samengeperst. Dit is een teken dat je op dit punt extra druk hebt en betekent dat je hardloopschoenen of inlegzolen met meer steun nodig hebt.