Zo desinfecteer je jouw schoenen

Uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de intensive care unit van het Huoshenshan-ziekenhuis in het Chinese Wuhan blijkt dat je de verspreiding van Corona kunt vertragen door voorzorgsmaatregelen te nemen wat betreft je schoeisel. Zo is het verstandig om je schoenen zo goed mogelijk te disinfecteren. Bij deze een aantal handige tips.

Hoe verspreidt het Coronavirus zich?

Het coronavirus verspreidt zich meestal via druppels in de lucht wanneer een besmette persoon hoest of niest. De levensduur van het virus varieert afhankelijk van het type oppervlak waarop het leeft. Ook de temperatuur en de vochtigheidsgraad hebben invloed op de verspreiding van het virus.

Tip 1 – Desinfecteer je schoenen zoveel mogelijk

Wat betreft schoeisel kun je volgens deskundigen enkele hygiënemaatregelen nemen. Op die manier zorg je ervoor dat het virus niet op het oppervlakte van de schoenen gaat zitten. Schoenen regelmatig schoonmaken en desinfecteren is bijvoorbeeld zeer belangrijk. Zowel mensen in een medische als niet-medische omgeving moeten letten op hun schoenen, zo stellen experts.

Tip 2 – Laat je schoenen achter in een mandje bij de voordeur

De onderkant van een schoen kan een plek zijn waar het virus zich in nestelt. Kies daarom één paar schoenen uit om boodschappen te doen. Doe ze uit bij de voordeur en loop er niet mee in huis. Daarnaast is het verstandig om versleten schoenen in een apart gedeelte van het huis achter te laten. Of leg ze in een mandje bij de deur, zodat alle ziektekiemen die de schoenen zouden kunnen dragen niet worden verplaatst.

Tip 3 – Hou de vloeren schoon

Minstens zo belangrijk als het isoleren van ziektekiemen is het schoonhouden van vloeren. Dit is helemaal van belang wanneer er kleine kinderen in huis zijn die waarschijnlijk op de vloer spelen.

Tip 4 – Draag plastic schoenen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het Coronavirus tot drie dagen kan leven op plastic. Maar bijzonder genoeg kun je juist het beste plastic schoenen zoals Crocs dragen tijdens deze pandemie. Ze zijn namelijk eenvoudig te desinfecteren met doekjes, zeep en water. Gebruik doekjes met minstens 70 procent alcohol en laat de vloeistof een paar minuten op de schoenen zitten om ze volledig te disinfecteren.

Draag geen suède schoenen

Of je deze schoenen nu modieus vindt of niet, draag een paar Crocs wanneer je jouw huis verlaat. Het dragen van suède schoenen is juist een minder goed idee omdat ze lastiger schoon te maken zijn. Ook belangrijk: zorg ervoor dat je handen schoon zijn voordat je je eigen schoenen schoonmaakt! Of draag handschoenen om de verspreiding van ziektekiemen van de schoenen naar de handen te voorkomen.