Waarom je hardloopschoenen echt alleen moet gebruiken om mee te rennen

Hardloopschoenen zijn geschikt voor, zoals de naam al zegt, hardlopen. Dit lijkt logisch, maar toch gebruiken veel mensen dit type schoenen ook voor andere activiteit. We vallen maar meteen met de deur in huis: dit is geen goed idee. Waarom kun je hardloopschoenen het beste niet dragen voor andere vormen van lichaamsbeweging? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Hardloopschoenen hebben speciaal ontwerp

De reden dat je hardloopschoenen het beste alleen voor hardlopen kunt gebruiken is heel simpel. Meer algemeen gebruik zal namelijk de levensduur van je schoen verminderen.En, erger: het is erg slecht voor je voeten. Er is namelijk een verschil tussen hardloopschoenen en schoenen die gemaakt zijn voor andere activiteiten. Dit betreft zowel de ondersteuning tot de manier waarop de hiel je voet vasthoudt. Hardloopschoenen zijn zo ontworpen dat het bovenmateriaal een goede pasvorm heeft. Ook bepaalt het ontwerp de richting van het loopvlak, namelijk naar voren.

Waarom zijn sportschoenen anders dan hardloopschoenen?

Veel andere sportschoenen zijn ontworpen voor functionele bewegingen en hebben ondersteunende lagen voor bewegingen naar de zijkant. Daardoor zijn deze schoenen bijvoorbeeld geschikt voor gymnastiektrainingen of andere activiteiten. Ze zijn qua ontwerp en functionaliteit heel anders dan loopschoenen. Draag sportschoenen dan ook voor de activiteit waarvoor het bedoelt is om de levensduur ervan te verlengen.

Voorwaartse beweging

Onthoud dat hardloopschoenen speciaal zijn ontworpen op een voorwaartse beweging. Hardlopen heeft veel impact op je lichaam. Een keer een alternatieve activiteit hebben op hardloopschoenen is niet erg, maar als je dit teveel doet ontstaat er slijtage.

Verzorging van sportschoenen is eigen verantwoordelijkheid

Natuurlijk is het ook een deel van je eigen verantwoordelijkheid hoe lang je hardloop- of sportschoenen meegaan. Het doet je schoenen weinig goeds als je ze dagenlang in de kofferbak van je auto of in een sporttas laat zitten. Daardoor gaan ze sneller slijten. Probeer je schoenen dan ook te bewaren onder ideale omstandigheden. Dit is bij voorkeur een koele en droge plek.

Voorkom slijtage

Na het rennen drogen ze schoenen op een koele plek sneller op. Gebeurt dit niet, dan treedt er niet alleen slijtage op maar verliezen de hardloopschoenen ook snel hun vorm. Bovendien kunnen ze gaan wrijven tijdens het rennen, wat slecht is voor je voeten. Wees er dus een beetje zuinig op, dan hoef je ook niet al te snel een nieuw paar te halen. Scheelt je nog geld ook!