Een korte geschiedenis van hét fashion item: de tas

De geschiedenis van de tas gaat best ver terug. Rond de 16e eeuw werd de tas al gebruikt. Toen natuurlijk alleen maar als nuttigs gebruiksvoorwerp en nog niet echt als fashion item. Het zou nog best een tijd duren voordat de handtas ontstond en als meer dan alleen nuttig gezien zou worden. Dit was namelijk pas twee eeuwen later. Vrouwen begonnen toen zelf tassen te maken en hier allemaal verschillende materialen hiervoor te gebruiken. Zo begon de tas een stuk diverser te worden.

Maar het was pas in de 20e eeuw dat de tas echt belangrijk begon te worden. Vrouwen konden zich steeds beter en meer vrijelijk bewegen buiten het huis en dan hadden ze wel een tas nodig voor allerlei verschillende gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan een werktas, een vrijetijdstas en een avondtas. Allemaal verschillende vormen van gebruik, dus ook allemaal verschillende soorten materialen en vormen!

Er was zoveel vraag dat modehuizen zoals Chanel, Versace en Dior hierdoor groot zijn geworden. De tas was inmiddels helemaal onderdeel van de outfit geworden en werd dus gezien als een item waarmee je een fashionstatement kon maken. Tegenwoordig zijn we nog even gek op tassen en hebben we het liefst ook meerdere tassen voor verschillende gelegenheden. Maar dat komt jou vast niet bekend voor 😉

Natuurlijk stellen we wel wat andere eisen aan onze tassen. Qua soorten tassen bijvoorbeeld, niet veel vrouwen zullen immers een speciale tas hebben voor de opera. Maar qua binnenkant van de tas is er ook heel wat veranderd. We nemen natuurlijk best wat andere dingen mee in onze tas dan honderd jaar geleden. Denk bijvoorbeeld aan je mobiel. Daar wil je natuurlijk wel een apart vakje voor hebben. En dat vakje is door de jaren heen ook wel wat groter geworden dan enkele jaren geleden. Waar vroeger je Nokia in kon daar past je Samsung Galaxy S9 Plus of iPhone X echt niet meer in!