Duurzaam schoenen kopen doe je zo!

duurzame schoenen

Wie duurzaamheid belangrijk vindt, wordt het niet altijd even makkelijk gemaakt. Vooral niet bij het kopen van nieuwe spullen. Niet alleen sta je uren verpakkingen te lezen in de supermarkt om te kijken of het past, je gaat ook op zoek naar een groene auto (of een fiets, nog beter) en een groene energieleverancier. Je wilt alles groen in een wereld die nog jaren achterloopt. Wil jij voorop lopen? Dat doe jij met duurzame schoenen natuurlijk! Omdat duurzame schoenen kopen soms een uitdaging kan zijn, helpen we je graag op weg.

Kies tweedehands

Wil jij comfortabel sneakers dragen, wetende dat je ze duurzaam hebt ingekocht? Ga dan naar een tweedehandswinkel of struin rommelmarkten of marktplaats af voor de perfecte schoenen. Zo krijgen deze producten een nieuw thuis en jij kunt geweldige aankopen doen. Een merk dat normaal gesproken buiten je budget valt is nu opeens een goede optie. Ga je tweedehands schoenen bestellen? Bedenk dan wel dat de uitstoot om jouw pakketje te bezorgen gecompenseerd moet worden om je aankoop écht duurzaam te maken.

Goedkoop is niet altijd beter

Dat je de goedkoopste schoenen beter links kan laten liggen heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zijn goedkope schoenen niet altijd van duurzaam materiaal en vaak zijn de arbeiders betaald met een schamel loontje. Sommige merken maken zich zelfs schuldig aan kinderarbeid. Geen aanrader dus. Daarnaast gaan de hele goedkope schoenen vaak niet langer mee dan een maand of twee. En wat doe je dan? Juist, je koopt weer een nieuw paar schoenen. Hartstikke zonde als je bedenkt dat een wat duurdere schoen veel en veel langer meegaat!

Let op het materiaal en het merk

Waarschijnlijk zul je leren schoenen niet eens overwegen, maar wat is nu wel een geschikt materiaal voor een duurzame schoen? Ananasleer is in opkomst, maar laat op sommige vlakken nog te wensen over. Er zijn gelukkig ook veel andere materialen die geschikt zijn om (duurzame) schoenen van te maken. Denk bijvoorbeeld aan kurk, vegan leer, katoen, PET, linnen en biologische rubber. Sommige schoenen bestaan volledig uit natuurlijk materiaal en verdienen daarom de naam: veganschoen. Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor consumenten, passen bedrijven zich graag aan. Er zijn steeds meer merken die verduurzamen en duurzame bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan TOMS, Havaianas, Converse, Timberland, Puma, enzovoort. Sommige bedrijven werkzaam, in de schoenenindustrie, doneren zelfs een percentage van hun verdiensten aan goede doelen. Zo geeft TOMS voor ieder verkochte schoenenpaar, schoenen aan een kind in Venezuela en Havaianas steunt IPE, een organisatie die zich inzet voor het behoud van regenwoud in Brazilië.